De meeste mensen wonen in een huis of appartement. Groot of klein, gekocht of gehuurd. Dat kan ook anders.

Tim gaat op bezoek bij Ilse die in een oude pipowagen binnen een Groningse kraakgemeenschap woont, hij gaat langs bij de jonge moeder Naomi die met haar drie kinderen in een Mongoolse nomadentent woont en hij ontmoet Sabine en René die langdurig rondtrekken door Europa in een camperbusje.

in deze aflevering

Ilse woont in een gemeenschap op gekraakte grond

waarom?

Ilse woont met haar dochtertje Vlier bij een groep van veertig krakers die samen een minimaatschappij vormen waarin iedereen elkaar helpt. Ilse kiest voor deze minimalistische manier van leven buiten de massa omdat je door samen de regels te bepalen veel socialer met elkaar omgaat, en ze hoopt dat de ‘normale maatschappij’ hier van leert. Bovendien zorgt een minimalistisch leven ervoor dat wat je doet echt iets uitmaakt. Veel ‘insiders’ gaan graag naar de camping voor rust en natuur en outsider Ilse probeert deze levensstijl zoveel mogelijk door te voeren in haar dagelijks leven.

de voordelen

In Betonbos, zoals het gebied in Groningen heet, kan je zelf bepalen wat je doet met je woning: bouwen, repareren, en mooi maken naar je eigen smaak. Je werkt samen met anderen en staat er daarom nooit alleen voor. Ook leef je grotendeels buiten in de natuur, wat voor Ilse veel waard is want volgens haar zijn we daar inmiddels (te) ver van verwijderd geraakt. Met deze ideologie voedt ze ook haar dochter Vlier op.

de nadelen

Waar mensen zijn, zijn problemen. Betonbos is geen utopie en als het contact met iemand niet goed loopt zal je nog steeds met elkaar om moeten gaan. Al zorgt dit er wel voor dat je aan jezelf blijft werken. Luxe zoals wij dat kennen is er niet. Zonder verwarming is douchen thuis niet mogelijk: hiervoor gaat ze langs bij goede vrienden. Het grootste nadeel van deze levensstijl is dat het niet voor altijd is: Betonbos dreigt ruimte te moeten maken voor nieuwbouwplannen, en zelf grond kopen en daar pipowagens op plaatsen is tegen de wet.

René & Sabine leven in een camper

waarom?

Toen het plan om kinderen te krijgen niet lukte kozen Sabine en René ervoor om het standaard patroon van huisje-boompje-beestje radicaal te verbreken. Zij worden gelukkiger door materialisme los te laten en dus verkochten ze hun huis en zegden ze hun baan op. Dankzij de grote (online) community #vanlife sta je er niet alleen voor en zijn er talloze mogelijkheden om de dromen van een rondtrekkend bestaan na te jagen.

de voordelen

Met enkel een busje met je belangrijkste bezittingen heb je de wereld als je achtertuin. Sabine en René worden wakker met de gedachte niet naar hun werk te hoeven en ze leren veel verschillende mensen kennen. Dankzij allerlei apps vinden ze makkelijk standplaatsen, oplaadpunten, een slaapplek of iemand die een klusje aanbiedt in ruil voor eten en onderdak. Dat, en geen hypotheek te hoeven betalen, scheelt aanzienlijk in de kosten. En elke dag geldt: wakker worden in de natuur en de vrijheid voelen.

de nadelen

Het gaat allemaal wat langzamer als je bij elke reisdag je halve inboedel moet uitladen en gas en stroom moet aansluiten. Voor je inkomsten ben je afhankelijk van wat er op dat moment aangeboden wordt, en als het werk op is moet je binnen afzienbare tijd weer op zoek naar iets nieuws. En wanneer je de beslissing maakt om voor enkele jaren rond te reizen zal het contact met je eerdere sociale kringen vanzelfsprekend kleiner worden, al maakt sociale media dat tegenwoordig een stuk minder ingrijpend.

Naomi woont met haar drie kinderen in een yurt

waarom?

Omdat Naomi is opgegroeid tussen het beton in de Bijlmer en daar niet gelukkig van werd, besloot ze zes jaar geleden om in een yurt te gaan wonen: een ronde, geïsoleerde Mongoolse tent in de natuur. Daar vindt ze rust. Net als wanneer mensen op vakantie een yurt huren, maar dan om permanent in te wonen. Naomi woont niet in een gemeenschap, maar is wel omringd door mensen met dezelfde ideeën over het buitenleven.

de voordelen

Naomi staat veel dichter bij de natuur dan wanneer ze in een rijtjeshuis zou wonen, en haar drie kinderen ook. Dat geeft haar het gevoel dat ze leeft. Een yurt is eigenlijk één grote ruimte dus door dicht op elkaar te leven heeft ze een sterke band ontwikkeld met haar kinderen. Daarnaast is een yurt een stuk goedkoper wonen dan een ‘normaal’ huis.

de nadelen

De beperkte ruimte heeft ook een keerzijde: als er eentje chagrijnig wordt is de sfeer snel minder gezellig. Haar oudste dochter Noekie ergert zich soms aan haar jongere broertje en zusje wanneer ze veel huiswerk heeft, maar vooralsnog gaat het goed. De vraag is of dat zo blijft als ze ouder wordt. Naomi is met haar yurt niet ingeschreven in de gemeente, omdat een yurt noch een huis noch een tent is. Haar woning werd gedoogd maar moet binnenkort toch plaatsmaken voor beton. Grond is duur en een stenen woning levert de gemeente immers meer geld op.

bekijk ook