In deze reeks speciale aandacht voor de kunst van het upcyclen: het op creatieve wijze nieuw leven geven aan oude spullen. Naast de spullen krijgen ook de medewerkers vaak een tweede kans in de kringloopwinkels. Ze (her)ontdekken hun talenten en geven nieuwe glans aan hun leven. Regisseur Frank Wiering laat zien dat de menselijke veerkracht -gevoed met humor, tolerantie en trouw- bijna grenzeloos is.
Na de succesvolle documentaireserie Het succes van de kringloopwinkel (2017) keerde de VPRO in 2019 terug met De kracht van de kringloopwinkel. De vijf nieuwe afleveringen zitten vol unieke vondsten en bijzondere mensen met hartverwarmende verhalen.
Aflevering 1: Het Eksternest
In Kringloopcentrum Amersfoort vind je bijna alles wat je nodig hebt. Maar wat de winkel écht bijzonder maakt is het Eksternest, één verdieping boven de winkel. Hier wordt textiel omgetoverd tot design tassen, kussens en rokjes, onder de bezielende leiding van de Amerikaanse Sally. Ook Allyson, die in transitie is om vrouw te worden, maakt deel uit van de groep. Sally organiseert een kerstmodeshow, waaraan ook Eric, een opgeleid natuurkundige werkzaam in de IT die vastliep in de wereld van het hoofd en de ratio, meeloopt.
Kringloopwinkel Estafette in Leeuwarden noemt zichzelf Recycle Boulevard. Duurzaam designer Louise Cohen kijkt - samen met haar studenten- naar spullen waar ze iets nieuws van kan maken. En er is haast bij, want The Upcycle Collection moet al snel aan publiek worden getoond.
Aflevering 2: Min wordt een plus
In Leeuwarden is Paul de baas van de kleingoed afdeling, hij plaatst kopjes en vaasjes nauwgezet op kleur. Ook Marika gebruikt kleur om een Indiase collectie te creëren. Samen met Robert gaan Paul en Marika over de inrichting van de zogenaamde stijlkamers, naar beproefd recept van een Zweedse meubelgigant. The Upcycle Collection van duurzaam designer Louise Cohen en haar studenten wordt gepresenteerd. De officiële opening verricht Sander de Rouwe, gedeputeerde van de provincie Friesland.
In Amersfoort bereiden Sally en haar Eksternest zich voor op Koningsdag. Willem-Alexander en Maxima zullen Amersfoort bezoeken en de gemeente heeft bedacht dat ook het kringloopcentrum een rol moet spelen op die dag.
Aflevering 3. Koning-klijke hoogheid
Duurzaamheid is dit jaar het thema van Koningsdag. Het Eksternest heeft een stand op een plein gekregen om de Koninklijke Familie te tonen hoe ze van oude textiel nieuwe dingen maken. Sally en haar Eksters mogen de familie in geen geval zelf benaderen. Zullen Maxima en de prinsessen de tassen opmerken die het Eksternest voor hen maakte? In Apeldoorn, in kringloopwinkel Foenix, is de Turkse Gönül projectmanager en adjunct directeur van de winkel. Iedere dag begint ze met een rondgang door de winkel om van alle medewerkers te horen hoe het gaat. Kees en Lex werken hard aan een permanente verbetering van de winkel; zij hebben een eigen stijl gevonden om oud hout te hergebruiken.
Aflevering 4. Door de wijk voor de wijk
In Groningen staat pal naast het winkelcentrum de kleine kringloopwinkel, De Oude Bieb, die een grote rol in die wijk speelt. Want het is niet alleen een winkel maar vooral ook een ontmoetingsplek, die hard nodig was. Caroline en Daan startten de winkel na hun onderzoek naar armoede, eenzaamheid en isolement van de inwoners van hun wijk. Ook de buitenomgeving van De Oude Bieb wordt gebruikt als tuin of moestuin, dat is het werk van Riemer en Benita, die vroeger trouwens Berend heette. In Apeldoorn start Kees, die een jaar geleden een hartstilstand kreeg, een nieuw project: hij maakt van oud hout nieuwe doodskisten. En hoe gaat het nu met Eric in Amersfoort, de natuurkundige die vastliep in zijn carrière in de IT? Welke nieuwe perspectieven dienen zich aan en wat is de invloed van zijn zoektocht op zijn huwelijk?
Aflevering 5. De cirkel van het leven
In Apeldoorn zijn ze druk bezig met het inrichten van de grafkisten van gerecycled hout. Daarvoor gebruiken ze de binnengekomen bruidsjurken. In Groningen heeft Petra haar diploma gehaald. Ze is nu counselor en vertelt over hoe haar eigen ervaringen de basis zijn van haar begrip voor anderen. Benita vertelt over een moeilijke tijd waar zij door heen ging. Samen met Riemer stapt ze op de brommer om in Zoutkamp een visje te eten. Eric zet de eerste stappen op het pad van docentschap; een nieuwe fase in zijn transitie van hoofd naar hart.