Danny Ghosen gaat in Danny’s wereld op zoek naar waar het wringt in de maatschappij. Hij onderzoekt spanningen en problemen in de samenleving en ontmoet mensen die vaak onzichtbaar zijn, de grens opzoeken, daar overheen zijn gegaan of zich buitengesloten voelen. Danny komt overal binnen, hij vraagt door en oordeelt niet.

Alles voor de rap

26 juni: aflevering 12

De teksten van de Amsterdamse rapper Luigi HM laten weinig aan duidelijkheid te wensen over: het gaat over moord, wapens, geweld, vast zitten in de gevangenis, maar ook over ‘een beter leven’, streng zijn en niet meer zwichten voor verleidingen. In deze aflevering van Danny's wereld gaat Danny Ghosen in Amsterdam Noord in gesprek met de rapper.

Rapper Luigi HM is een artiest die, nadat hiphoplabel TopNotch de banden met hem verbrak, het heft in eigen handen nam met nieuw materiaal, nieuwe video’s en releases. Hoe moeilijk is dat? En wat drijft deze vader van drie kinderen?

Luigi zat vaak vast, voor verschillende vergrijpen. In de bak schreef hij zijn teksten, dat was zijn uitlaatklep. Elke keer wanneer hij zijn carrière nieuw leven in wil blazen, komt Luigi vast te zitten. De rapper uit Amsterdam Noord laat zich echter niet stoppen. Nu hij voor de zoveelste keer op vrije voeten is, is hij van plan om zijn ervaringen om te zetten in iets goeds. Luigi legt, samen met muzikale vrienden Nighel en Mario MRDH, aan Danny uit hoe hun wereld in elkaar zit en hoe ze proberen om zich niet gek te laten maken. 'Ik wil mijn slechte ervaringen inzetten, zodat jongeren er goede ervaringen van kunnen maken.'

Open over armoede

19 juni: aflevering 11

Wie arm is in Nederland stuit vaak op onbegrip. In deze aflevering van Danny's wereld gaat Danny Ghosen langs bij een alleenstaande moeder die met haar vier kinderen in armoede leeft. Het Rotterdamse gezin moet rondkomen van maar honderd euro per week. 'Wat ik meemaak wens je niemand toe, ook niet je eigen kinderen', aldus moeder Nasrien Nasibdar.

Nasrien Nasibdar (45) leeft al 23 jaar in armoede. Samen met haar vier kinderen Mia (21), Inayah (17), Fayyaad (16) en Zakariyya (13) leeft ze in een klein appartement in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Haar twee dochters slapen in de woonkamer. Het gezin voelt zich vaak buitengesloten en de kinderen zijn veel gepest. Ze hebben geleerd zich niet te schamen voor hun situatie en ze proberen er samen het beste van te maken, ook al worden de omstandigheden met de dag moeilijker. Zo is de energierekening inmiddels bijna even hoog als de huur.

'Naarmate je ouder wordt geef je waarde aan andere - niet materiële - dingen,' zegt dochter Mia. Het is misschien wel juist de armoede die het gezin zo hecht heeft gemaakt. 'Je hebt niemand anders dan elkaar'.

Bikelife vrijheid

12 juni: aflevering 10

Voor de meeste mensen zijn opgevoerde brommers een grote bron van irritatie, voor sommigen is het sleutelen aan en racen met die voortuigen juist hun redding. In deze aflevering van Danny's wereld neemt Danny Ghosen een kijkje bij bikers. Onder de noemer ‘bikelife’ komen grote groepen mensen bij elkaar in Nederland op verlaten industrieterreinen of afgelegen landweggetjes. Om te racen en te stunten, maar vooral ook om elkaar te ontmoeten.

Daar waar het leven voor vele bikeliefhebbers eerst bestond uit blowen, gamen, kleine misdaad en gedoe met politie, is het bestaan nu helemaal opgebouwd rondom ‘de scooter’. Werken en sparen voor nieuwe onderdelen, of voor een nieuw exemplaar, sleutelen om hem in goede staat te krijgen en daarna wekelijks of maandelijks afreizen naar een bike life bijeenkomst. Het is een nieuw doel in het leven, en het geeft rust.

Danny volgt twee jonge mannen en ontmoet hun vrienden in de bikers scene. Hij hoort onverwachte verhalen over trauma en stress in het leven voor de bikelife. ‘Als ik een wheelie doe, voel ik me vrij,' aldus een biker.

Dakloos, hulpeloos

29 mei: aflevering 9

In deze aflevering van Danny's wereld gaat Danny Ghosen in Nijmegen op stap met mensen die medische hulp bieden aan dak- en thuislozen. Zij komen veel zorgmijders tegen, terwijl de noodzaak voor hulp bij deze mensen vaak erg groot is. Het leven op straat is hard, en door de toenemende armoede en de verslechterde woningmarkt wordt het alleen maar zwaarder.

Danny gaat mee op stap met de Nijmeegse straatverpleegkundige Wendy. Zij gaat, geassisteerd door wijkagent Jan, iedere week vroeg in de ochtend actief op zoek naar daklozen om ze te helpen bij medische noodsituaties waar men zich voor schaamt. Wendy gaat ook langs om hen te wijzen waar ze hulp kunnen krijgen, (tijdelijk) onderdak kunnen vinden of door een dokter gezien kunnen worden. Zo hoopt ze er voor te zorgen dat ook deze mensen snel weer gezond worden, of gezond blijven.

In de jaren dat Wendy dit werk doet heeft ze het contrast tussen dak- en thuislozen enerzijds, en de rest van de maatschappij anderzijds sterk zien toenemen. Met toegenomen welvaart bij grote groepen is het begrip voor dak- en thuislozen gekelderd, aldus Wendy. Buurtcomités die procedures beginnen met dure advocaten tegen plannen voor woningen voor mensen uit de opvang zijn voor haar een pijnlijke illustratie. Het leven op straat is van nature hard, een dak- of thuisloze heeft een levensverwachting die zo’n tien a vijftien jaar lager ligt dan van de gemiddelde Nederlander.

Uit de jongerenprostitutie

22 mei: aflevering 8

In deze aflevering van Danny's wereld verdiept Danny Ghosen zich in een bijzondere uitwas van mensenhandel: gedwongen jongensprostitutie. Hij spreekt met twee mannen van in de twintig die uit de wereld zijn gestapt, met steun van hulpverleners. De twee mannen vertellen aan Danny over uitbuiting, verkrachting en besmetting met HIV.

Financiële schulden zijn vaak een reden voor jonge mannen om te besluiten als sekswerker aan de slag te gaan. Ze hopen snel geld te verdienen en zo de problemen achter zich te laten. In werkelijkheid dienen zich dan nieuwe, vaak veel ergere, problemen aan door hun keuze. Voor mannen is het vele malen moeilijker om uit sekswerk te stappen dan voor vrouwen. De belangrijkste redenen hiervan zijn dat mannen zichzelf minder snel als slachtoffer zien, ze hebben er zelf voor gekozen en moeten dan ook de consequenties aanvaarden. Ook speelt de algemene maatschappelijke taboe rondom homo- of biseksualiteit hierin een rol.

Danny komt er achter dat het aantal jongensprostituees veel groter is dan hij in eerste instantie dacht. Volgens de onderzoekers van Stichting Lumens (maatschappelijke hulporganisatie die zich inspant om mensen die uit de prostitutie willen stappen te helpen) is het aantal even groot als dat van vrouwelijke sekswerkers. Ook het risisco dat een minderjarige jongen in handen van pooiers komt is veel groter dan algemeen bekend. Voorlichting op scholen richt zich bijna volledig op meisjes. Uit het onderzoek is gebleken dat voorlichting aan jongens, en hun ouders, over vergelijkbare risico’s even noodzakelijk is.

 

Wappiebestrijders

15 mei: aflevering 7

Ze zijn de grootste nachtmerrie van corona-kritisch Nederland: het wappie-watchers-collectief Videre, praat hoge uitzondering met de pers. Vijf leden van het collectief, met ieder hun eigen specialiteit, vertellen aan Danny over hun werkwijze en hun zorgen over de snel radicaliserende Wappies.

 

Danny Ghosen gaat in Danny’s wereld op zoek naar waar het wringt in de maatschappij. Hij onderzoekt spanningen en problemen in de samenleving en ontmoet mensen die vaak onzichtbaar zijn, de grens opzoeken, daar overheen zijn gegaan of zich buitengesloten voelen. Danny komt overal binnen, hij vraagt door en oordeelt niet.

 

 

Skaffa: Tweede kans

27 maart: aflevering 6

Rapper Skaffa wil een slecht voorbeeld zijn voor jongeren, zegt hij. Hij wil dat anderen schrikken van zijn leven en ervan leren. 

In groep zeven kreeg Skaffa zijn eerste kater. Toen hij veertien was zat hij voor het eerst in detentie vanwege een gewapende overval. Er zouden nog vele keren volgen.

“Door de laatste detentie ben ik een ander persoon,” zegt Skaffa nu. Hij is gestopt met drinken en pakt zijn rapcarriere weer op. Ook anderen gunt hij een tweede kans. Hij werkt nu met jongens van de jeugdgevangenis of uit de reclassering in zijn studio. Ze maken muziek van de straat. Het rappen is een uitweg: “Zo kan je je negatieve ervaringen omzetten in iets positiefs."

 

De andere ik

20 maart: aflevering 5

Layla en Alex hebben allebei een heftige jeugd meegemaakt. Ze voelde zich als kind al vrouw, raakte dakloos op haar 16e. Alex durfde pas op zijn veertigste uit de kast te komen. Nu werken ze allebei als sekswerkers. 

Ondanks het taboe en het onbegrip bij familie en omgeving zijn ze blij met hun huidige werk. Ze voelen zich vrij, onafhankelijk en kunnen eindelijk zijn wie ze willen zijn. Ze halen bevrediging uit hun werk, niet alleen omdat het zoveel verdient.

 

Arbeidsmigranten op straat

13 maart: aflevering 4

In deze aflevering spreekt Danny Ghosen met arbeidsmigranten. In Nederland zijn veel Poolse migranten die de baantjes doen die niemand wil. Het werk is zwaar en ze krijgen slecht betaald. Als ze niet hard genoeg werken lopen ze kans om hun baan kwijt te raken. Omdat de uitzendbureaus ook huisvesting en zorgverzekering regelen riskeren de uitzendkrachten meer dan alleen hun baan. Veel Poolse arbeidsmigranten lopen risico dakloos te worden.

In Nederland zijn veel Poolse migranten die de baantjes doen die niemand wil, ze werken bijvoorbeeld in slachterijen of sorteercentra. Danny Ghosen spreekt met Silvia, zij raakte haar baan kwijt en dreigt nu ook uit haar kamer gezet te worden. De nachtmerrie is voor Jerzy al een feit: hij raakte gewond aan zijn hand bij een ongeluk op het werk. Hij werd arbeidsongeschikt en verloor zijn huis. Sindsdien leeft hij op straat.

Jong en opgesloten

6 maart: aflevering 3

In Nederland zitten ongeveer tweeduizend jongeren vast, niet omdat ze iets strafbaars gedaan hebben, maar omdat ze een gevaar voor zichzelf of hun omgeving zijn. Tot 2008 werden deze kinderen opgesloten in jeugdgevangenissen, maar inmiddels transformeren deze instellingen zich meer en meer tot zorginstellingen. Maar nog steeds gaan de kamers op slot en lijkt de ‘chill-ruimte’ op een isoleercel. Is de gesloten jeugdzorg nog wel van deze tijd? Danny Ghosen bezoekt zo’n instelling en spreekt met jongeren en medewerkers.

 

De jongeren zelf vinden het maar niks dat ze opgesloten zitten in de gesloten jeugdzorg, JeugdzorgPlus heet het officieel. Een 14-jarige jongen zegt er weinig mee op te schieten: ‘Er wordt hier helemaal niks met mij gedaan, ik zit al achttien maanden op deze plek en heb maar één behandeling gekregen.' Vooral het gevoel in een soort gevangenis te wonen frustreert deze jongeren. De 16-jarige Danitsja mag bijvoorbeeld nooit op verlof: 'Ze zijn bang dat ik dan naar mijn oude vriendengroep terugga en dat het dan weer fout gaat met me, maar ik wil daar gewoon heen.' 

De medewerkers van de instelling waar Danny naartoe gaat hebben regelmatig te maken met fysieke agressie. Daardoor worden de jongeren die dat gedrag vertonen met regelmaat gefixeerd door beveiligers en begeleiders. Shirley werkt er al vier jaar en is al meerdere malen verwond door kinderen. Ze ziet de maatschappelijke kritiek dan ook als onterecht: 'Het is niet zo dat wij zomaar met twintig man op zo'n kind springen, als het gebeurt dan is het ook echt nodig.'

3-MMC, verboden verslaving

27 februari: aflevering 2

In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Danny's wereld duikt Danny Ghosen wederom in de wereld van designerdrug 3-MMC. Deze drug is sinds kort verboden, maar blijft onverminderd populair, vooral onder jongeren.

In deze aflevering van Danny's wereld onderzoekt Danny of het verbod op designerdrug 3-MMC wel effect heeft. Danny spreekt met een dealer van 3-MMC die uitlegt waarom hij deze drug liever verkoopt dan cocaïne: 'de winstmarges zijn groter en de strafmaat is kleiner.' Hij vertelt ook dat de drug nu makkelijker verkrijgbaar is dan toen de drug nog legaal was. 'Eerst waren het smartshops die het verkochten, nu zijn het mensen op de hoek van de straat'. 

Ook gaat Danny langs bij Kevin die in het eerste seizoen van Danny’s Wereld vertelde over zijn gebruik. Toen wilde hij al stoppen. Nu 3-MMC verboden is, is hij nog steeds verslaafd. Het lukte hem korte tijd om te stoppen, maar onlangs gebruikte hij naar eigen zeggen 20 tot 30 gram in één week. Het gaat steeds slechter met hem, hij is afgevallen en heeft problemen met zijn werk. Hij is bang eraan onderdoor te gaan en is dringend op zoek naar hulp.

Kevins' moeder voelt zich machteloos. Ze is bang om hem kwijt te raken. 'Hij is niet meer de Kevin die ik vroeger had. Er zijn twee Kevins: de verslaafde Kevin en de Kevin van vroeger; die spontaan, open en vrolijk was. Die Kevin wil ik graag terug. Die mis ik'.

De nieuwe paparazzi

20 februari: aflevering 1

In de eerste aflevering van het derde seizoen van Danny's wereld bezoekt Danny twee zogenaamde juice kanalen. Via social media brengen zij 24 uur per dag de laatste roddels en geruchten over bn'ers. Daarbij schuwen ze niet om saillante details uit hun privéleven te openbaren. Door hun werkwijze roepen ze bij de bn'ers veel weerstand op terwijl hun alsmaar toenemende volgers smullen van al het sappige nieuws.

Farja Farvardin, die als Fawrynotsawry furore maakt als de roddelkoning van Nederland, is een paar jaar geleden begonnen op social media met het delen van roddels en geruchten en ziet tot zijn eigen verbazing de populariteit van zijn kanaal groeien en groeien. Omdat hij niet perse verbonden is aan sponsoren voor inkomsten kan hij verder gaan in het brengen van pijnlijke nieuwtjes dan traditionele media. 'Ik ga nooit te ver, vind ik zelf. Ik hoef geen vrienden te worden met die BN'ers, maar ook zeker geen vijanden te maken.'

Hij vertelt dat hij lang niet alle roddels die hij binnenkrijgt op zijn kanaal naar buiten brengt, omdat sommige zaken beter onbesproken kunnen blijven: 'Ik ben een softie als het gaat om roddels. Ik vraag alles heel netjes. Als je echt goed wil zijn in dit vak, moet je over lijken kunnen gaan. Ik heb er geen zin in dat ik schade aanricht bij mensen. Ik heb een groot empathisch vermogen.'

Dephlin en Kaylee runnen samen het succesvolle 'Juice Channel'. Zij schrikken soms van de informatie die ze binnen krijgen van de vrienden en familieleden van BN'ers. 'Ik heb wel hierdoor geleerd dat niemand te vertrouwen is.'

Ook staan zij soms perplex van het succes van hun juice-kanaal: 'Het is voor mensen ook een ontsnapping van het grote nieuws, de ellende van een ander is toch leuker. Op Instagram draait alles om dat perfecte plaatje en wij willen daar een beetje doorheen prikken.'