Als je dan getrouwd bent (zonder schijnhuwelijk), moet je de relatie natuurlijk in stand zien te houden. Nadat er in 2003 een nieuwe Huwelijkswet werd ingevoerd, werd het voor Chinezen makkelijker om te scheiden. In de tijd voor de nieuwe wet moest een koppel eerst toestemming krijgen van hun werkgever voor zowel het trouwen als een scheiding.
In de traditionele Chinese cultuur hoort een vrouw tegen haar man op te kijken, hem thuis te verwennen, en het huis schoon te maken. De cursussen tot ‘perfecte echtgenote’ gaan niet voor niets over wat je als vrouw moet doen om het je man zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maar door de emancipatie van de vrouw zijn er steeds minder vrouwen die dit ondersteunen. De nieuwe wet heeft er dan ook voor gezorgd dat zij een slecht huwelijk niet zomaar meer accepteren.
Het aantal scheidingen in China is hierdoor in het afgelopen decennium verdubbeld: van 1,46 scheidingen per duizend inwoners in 2006 naar 3 scheidingen per duizend in 2016. Ter vergelijking: in Nederland was dat 2,1 per duizend inwoners in 2016.
Met deze scheidingsgolf bloeide ook de scheidingsbusiness op, helemaal sinds relatietherapeut een officieel beroep werd in 2007. Er gaat veel geld rond in de wereld van relatietherapeuten, bemiddelaars, en mistress hunters. Volgens een enquête van de Universiteit van Peking komt ontrouw in twintig procent van de Chinese huwelijken voor, zo meldt De Volkskrant. De bijvrouwen (of ‘tweede paar tieten’ in de volksmond) zijn naast huiselijk geweld de voornaamste reden dat vrouwen besluiten te scheiden van hun man. Tenzij zij kiezen voor het inhuren van een mistress hunter.