Toen Lex Runderkamp en Hans Fels van de VPRO, de meesterbreinen achter het project Beagle, in het kielzog van Darwin hun wilde plannen begonnen te ontwikkelen, vonden ze het nuttig een zoektocht op te zetten naar een Darwin voor een hoofdrol. Als die Darwin daarenboven een bioloog zou kunnen zijn, was dat handig meegenomen.
Ze stootten op Sarah, een 45-jarige biologe die in Londen een doctoraat afwerkt over de tomatenplanten van – jawel – de Galápagoseilanden, de fameuze eilandengroep waarop haar overovergrootvader Charles zelf waarnemingen deed die later cruciaal zouden blijken te zijn in de ontwikkeling van zijn evolutietheorie.
Tijdens de tocht met de clipper Stad Amsterdam zal Sarah vooral in de voetsporen van haar illustere voorvader treden. Ze zal locaties opzoeken waar ook Charles langs moet zijn geweest, en zoveel mogelijk sporen van zijn doortocht blootleggen, variërend van een bed waarin hij ooit geslapen zou hebben tot graven van onderweg gestorven bemanningsleden van de Beagle, de boot waarmee Charles in vijf jaar de wereld rondreisde.
Sommige Darwins zijn trots op hun afkomst. Dit jaar werd er, mede naar aanleiding van de viering van de 200ste verjaardag van Charles en de 150ste verjaardag van de publicatie van zijn evolutietheorie, een grote familiereünie gehouden. Maar Sarah zelf blijft nuchter onder de commotie. ‘Ik heb lang gedacht dat onze familienaam te maken had met de Australische stad Darwin,’ vertelt ze in haar kleine tuin in Londen. ‘Nooit heb ik als kind de link naar de beroemde Charles Darwin gelegd. Er werd thuis niet over hem gesproken. Toen ik op school voor het eerst iets over hem hoorde, wist ik niet wie hij was. Ik heb aan mijn ouders gevraagd hoe het kwam dat we dezelfde naam hadden, en pas toen hebben ze me de verwantschap uitgelegd.'