Wanneer de gedrongen gestalte van Reinier Paping op 7 december om 15.00 uur alsnog de zaal betreedt van het Olympisch Stadion, waar de jongste editie van Andere tijden sport wordt gepresenteerd, heerst er enige opluchting: hij heeft het toch gehaald. Onbekommerd vertelt de nu 86-jarige levende legende, winnaar van de Elfstedentocht van 1963, dat in Amsterdam-Oost te vroeg een afslag werd gekozen en dat er op de lange weg door de stad machtig veel te zien was.
Paping oogt als een tanige doorzetter en verbaast zich nog volop over zijn omgeving. Als gespreksleider Tom Egbers hem een ‘groot sportman’ noemt, onderbreekt Paping hem meteen ferm: ‘Ik ben klein.’ Eén meter zeventig, om precies te zijn, en dat zal in 1963 niet veel meer geweest zijn. Via via vernam Studio sport dat Paping wel eens zijn opvolger Evert van Benthem (59), winnaar van de Elfstedentocht in 1985 en 1986, zou willen ontmoeten. Ook Henk Angenent (50), die in 1997 de voorlopig laatste Elfstedentocht op zijn naam schreef, voelde daar wel voor.
Om de aanhoudende stroom bewonderaars die de tweevoudig winnaar niet met rust wilden laten te ontvluchten, emigreerde Van Benthem in 1999 met zijn gezin naar Canada, waar hij als schaatsheld niet bestaat en in alle rust het boerenambacht kan uitoefenen. In en rond zijn boerderij vond bij arctische temperaturen, tot 30 graden onder nul, de ontmoeting plaats tussen de drie matadors, te zien in 'Drie Elfstedenhelden: Met Reinier en Henk naar Evert in Canada', de eerste aflevering van de wintereditie van Andere tijden sport, die traditiegetrouw in het teken staat van de Elfstedentocht. Dat die al twintig jaar niet meer is verreden komt de mythische status van de Tocht der Tochten alleen maar ten goede.
En niets ten nadele van de alternatieve tochten die in het buitenland worden gehouden, de enige echte dient in Friesland plaats te vinden – alleen, wanneer?