Aan het einde van dag 2 presenteerden ze hun concepten aan elkaar, het aanwezige publiek en de vakjury bestaande uit Peter Kentie (Eindhoven365), Guus Sluijter (Gemeente Eindhoven), Bart Knipscheer en Michiel Voss (Citybeacon) en Ton van Gool (VPRO Medialab). Deze editie is er niet één, maar twee winnaars! Team Hebbes! en team ONE krijgen beide 2500 euro van de Gemeente Eindhoven, 100 uur aan support van Citybeacon en promotionele aandacht via Eindhoven247 voor de verdere ontwikkeling van hun concept. Hier een kort verslag van alle presentaties.
Afgelopen donderdag 8 en vrijdag 9 juni vond de zesde VPRO Medialab Hackathon plaats. Dit keer bogen zes teams met in totaal 25 hackers zich over welke smart content er voor de 25 Citybeacons in het centrum van Eindhoven gemaakt kan worden.
Hebbes!
Hebbes! is een interactieve en educatieve game die gebruik maakt van alle Citybeacons en hun locatie in de stad. De game werkt in combinatie met je smartphone: je smartphone is de gids, de Citybeacon is de host. De game heeft als onderwerp de geschiedenis van de stad voor kinderen in de leeftijd 6 tot 10. Zo kunnen er bijvoorbeeld vragen zijn over de historie van De Witte Dame. Bij het spelen van de game kunnen de kinderen verschillende hints te unlocken en vervolgens voor de volgende vraag door naar een volgende Citybeacon. Zo leidt Hebbes! de spelers door de stad. Dit concept kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld het integreren van meerdere functionaliteiten van de Citybeacon, andere doelgroepen, user generated content, samenwerkingsverbanden met partnes, battles tussen scholen, etc.
Teamleden: Daan van Dijk, Tessa de Vries, Mitchel van de Water
Sneak Peek
Het concept van team Sneak Peek heeft als de volgende quote als uitgangspunt: ‘The beacon as an open window to the outside, which makes a part of the world visible.’ Hiermee refereert het team naar een quote van de Italiaanse schilder Leon Battista Alberti (A painting as an open window to the outside, which makes a part of the world visible), maar ook aan een uitspraak van Eli Pariser ([..]leaving less room for the unexpected encounters that spark creativity, innovation and the democratic exchange of ideas), daarmee refererend aan de filter bubble.
Om onverwachte ontmoetingen te stimuleren én de Citybeacon als raam naar andere delen van de stad te laten fungeren, vergroot dit team de interaction space. Door van positie te veranderen, verander je ook het perspectief. Hiermee stelt Sneak Peek de bezoekers in staat met andere Citybeacons te bellen en zo onverwachte ontmoetingen aan te gaan en zo gebruik van de Citybeacons uitnodigend te maken.
Teamleden: Debbie van den Eeden, Thomas Hoogeweg, Oleg Fedorin, Merel Raven
City Sympathy
Het team van City Sympathy heeft in de binnenstad een onderzoekje gedaan naar wat de mensen van de Citybeacons vinden en of ze ze zouden gebruiken. Velen vonden de zuilen wel interessant, maar de stap naar daadwerkelijk gebruik wordt niet vaak gezet. Vanuit die gedachte is City Sympathy ontstaan: in dit concept krijgen de Citybeacons meer karakter en persoonlijkheid en spreken de voorbijgangers letterlijk aan: ‘Hey you, nice shoes!’. De Citybeacons krijgen 4 tot 5 verschillende karakters die bij verschillende groepen in de binnenstad aansluiten. Door gebruik te maken van de technologie om eigenschappen van mensen te herkennen, kan de Citybeacon op basis daarvan gepaste informatie geven. Zo zou de Citybeacon bijvoorbeeld verdwaalde toeristen kunnen herkennen en hen met de passende tone of voice de weg door de stad helpen vinden.
Team members: Steven Smit, Lilit Martirosova, Özlem Bulgan, Mark van der Net, Emma Verhoeven
Gather & Go
Inspelend op de toename aan individualisme en gebrek aan een lokale evenementenhub, wil het team van Gather & Go de binnenstad door middel van de Citybeacons transformeren tot een levendige, sociale omgeving. Onder het motto ‘experience your city together’ is de citybeacon een sociaal platform voor crowdsourced en community-driven lokale projecten en evenementen in de binnenstad. De uitgangspunten zijn eigenaarschap van de events, het creëren van een community en inwonersparticipatie. Iedereen kan via de bijbehorende app een evenement of project aanmaken en op een speelse manier de stad verkennen en (open bare) ruimte gebruiken. Let’s Gather & Go!
Team members: Lorenzo Fränkel, Thom van de Moosdijk, Allard Couwenberg
Hi there, stranger
Met Hi there, stranger wil het vijfde team beyond smartphones en social bubbles gaan. Na een bezoek aan de stad kwamen de teamleden erachter dat het gebruik van de Citybeacons nu nog erg laag is en de bezoeekrs van de binnenstad weinig aandacht aan ze besteden. Dit bracht hen bij het concept Hi there, stranger waarmee de aandacht van voorbijgangers getrokken wordt op een speelse manier door een filmpje af te spelen. Als de aandacht eenmaal getrokken is, kan er via de Citybeacon gebeld worden met en andere Citybeacon in de stad. Zo wordt de sociale interactie vergroot.
Team members: Mathijs Dielissen, Dees Oomens, Joost Benendam, Yijun Yu, Lang Bai
ONE
Team ONE richtte zich op personification & gamification van de Citybeacons. Door de Citybeacons een persoonlijkheid te geven, kunnen ze de community verbinden en activeren. Vanuit deze gedachte kan de Citybeacon dienen als een soort persoonlijke gids die de mensen in de stad vanuit verschillende thema’s kan bedienen. Eén daarvan is urban sports. Bij dit thema integreert de Citybeacon objecten en mensen in openbare ruimte. Op de Citybeacon zien de bezoekers van het stadscentrum sportoefeningen die ze zelf na kunnen doen. Zo kan de Citybeacon een bijdrage leveren aan de stedelijke gezondheid en verandert Eindhoven in een interactieve playground.
Team members: Arjen Heus, Tommy Köhlbrugge, Dennis Holten, Frank Bosma