Hackathons

2 dagen, 5 teams, een mix van skills, post-its en heel veel koffie

In onze hackathons brengen we de skills van journalisten, designers, coders, kunstenaars en mediamakers samen in een creatieve snelkookpan. Na twee dagen pitchen de teams hun prototype aan een professionele jury. Concepten uit eerdere hackathons zijn veelvuldig doorontwikkeld tot innovatieve projecten binnen de publieke omroep.

Publieke Pioniers#6: How can AI sustain us?

over wat AI kan betekenen voor duurzaamheid in publieke media
6 en 7 juni 2024

 

De zesde editie van Publieke Pioniers lande op 9 en 10 oktober in Amsterdam bij het Society 5.0 festival, in samenwerking met het Centre of Expertise Creative Innovation. We gingen op zoek naar unieke samenwerkingen met lokale experts en de mediamakers van de toekomst. In PP#6 verkennen we hoe AI kan bijdragen aan verduurzaming in de digitale samenleving en publieke media in het bijzonder.

Lees het verslag

Publieke Pioniers#5: Trust me AI know

over wat AI kan betekenen voor vertrouwen in elkaar en in publieke media
6 en 7 juni 2024

 

Tijdens de tweedaagse hackathon op 6 en 7 juni zochten drie teams, bestaande uit gedreven studenten van de RUG, omroepmedewerkers en experts uit het werkveld, naar nieuwe toepassingen van AI die vertrouwen in publieke media kunnen versterken. De teams, aangestuurd door de medewerkers van NOS, Omroep HUMAN en VPRO Jeugd, ontwikkelden creatieve en innovatieve concepten en zelfs werkende prototypes.

Lees het verslag

Publieke Pioniers#4: ai for all

over het gebruik van ai voor toegankelijkheid in de media
4 en 5 april 2024

 

Op 4 en 5 april gingen publieke pioniers op ontdekkingstocht in Arnhem naar de dynamische relatie tussen professionele makers, creatief publiek en kunstmatige intelligentie. Benieuwd naar hoe het gebruik van AI de mediawereld toegankelijker kan maken? Lees wat de Publieke Pioniers, VPRO Medialab en NPO Innovatie in twee dagen van brainstormen, experimenteren en prototyping bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hebben opgeleverd. 

Lees het verslag

Publieke Pioniers#3: Keeping it reel

Synthetische media en co-creatie
29 en 30 november 2023

 

Op 29 en 30 november gingen publieke pioniers op ontdekkingstocht naar de dynamische relatie tussen professionele makers, creatief publiek en kunstmatige intelligentie. Benieuwd naar wat de media technologie van de toekomst te bieden heeft in handen van de makers van de toekomst? Lees wat de Publieke Pioniers, VPRO Medialab en NPO Innovatie in twee dagen van brainstormen, experimenteren en prototyping bij Beeld en Geluid Den Haag hebben opgeleverd. 

Lees het verslag

Publieke Pioniers#2: Virtuele Virtuozen

Virtuele productie en gamewerelden
28 en 29 september 2023

 

Op 28 en 29 september gingen publieke pioniers  op ontdekkingstocht door de wereld van Virtual Production, Meta-Humans en Game-engines. Benieuwd naar wat de media technologie van de toekomst te bieden heeft in handen van de makers van de toekomst? Lees wat de Publieke Pioniers, VPRO Medialab en NPO Innovatie in twee dagen van brainstormen, experimenteren en prototyping in innovatie-hub Enschede hebben opgeleverd. 

Lees het verslag

Publieke Pioniers#1: Écht sociale netwerken

Een nieuwe online publieke ruimte

20 en 21 juni 2023

Met Publieke Pioniers op ontdekkingstocht door de wereld van PubHubs en Kenniscloud. Zou het echt? Dat er sociale media bestaan waar men niet verslaafd raakt aan dopamine hits, waar het datakapitalisme geen voet aan de aarde krijgt en waar publieke waarden nog hoogtij vieren. Dat er plek is voor publieke instellingen om online gemeenschappen op te bouwen.

Lees het verslag 

hackathon #15: it's all in the game?

interactieve tv in game werelden
15 en 16 december 2022

 

Op 15 en 16 december 2022 doken 4 teams in de wereld van virtuele producties en game-engines. Centrale vraag: hoe zet je de unieke kwaliteiten van game werelden in om innovatieve en interactieve programma’s te maken?

Wat als je tv-programma's niet meer in een studio maakt, maar in digitale werelden zoals we die kennen van games? Die worden almaar realistischer en bovendien kan je publiek daar in real-time de interactie aangaan met verhalen en met elkaar. 

Lees het verslag

hackathon #14: nieuw live

Hoe kunnen tijdens events de live en online beleving elkaar versterken?

31 mei en 1 juni 2022

Deze hackathon vond na 3 online edities gelukkig weer live plaats, voor de gelegenheid in Db's Studios in Utrecht. Vijf gecombineerde teams van omroepen en festivals/events gingen op zoek naar innovatieve manieren van eventbeleving, waarbij de live en online werelden elkaar ontmoeten en versterken en die meerwaarde heeft voor publiek. Hoe breng je onsite en online bezoekers met elkaar in contact? Welke hybride vormen zijn denkbaar? Simultaan, synchroon, decentraal? En welke tools zijn beschikbaar om dit op een open manier te kunnen doen?

Lees het verslag →

hackathon #13: augmented podcasts

voorbij de grenzen van de podcast

16 en 17 december 2021

Welke mogelijkheden zijn er om een podcast boven zichzelf te laten uitstijgen? Kun je een podcast opzetten als een startpunt of drager van een community, een gesprek, een proces? Kan hij open en interactief worden, locatiegebonden, toegankelijk voor mensen met een beperking? Collectief in plaats van individueel?  

In deze 13e hackathon van VPRO Medialab, in samenwerking met NPO Innovatie, gingen zes teams aan de slag om het concept podcast op te rekken, uit te breiden, om te keren en te verrijken.

Lees het verslag →

hackathon #12: open communities

Zijn er goede, transparante en ethische alternatieven voor social media?

2 en 3 september 2021

Wat zijn alternatieve platforms om te bouwen aan een community rondom een programma? Hoe breng je mensen online samen en maak je wat er offline gebeurt daar op een inspirerende manier zichtbaar? 

Deze 12e VPRO Medialab-hackathon verkenden we open source tools om communities mee te bouwen samen met je publiek. Teams vanuit verschillende omroepen kwamen twee dagen online samen om aan de slag te gaan met deze tools. 

Lees het verslag →

hackathon #11: outside the inbox

het creëren van interactieve nieuwsbrieven

15 en 16 april 2021

In hacakthon #11 werden we creatief met de nieuwsbrief. Zou er meer interactie mogelijk zijn in een nieuwsbrief? Zou het een tool kunnen zijn voor dialoog met je achterban; niet alleen zenden maar ook ontvangen? Hoe versterk je het gevoel bij nieuwsbrieflezers dat ze een community vormen met de andere abonnees? Wat is de essentie van een nieuwsbrief en zijn andere verschijningsvormen of platforms denkbaar - via chat, Clubhouse of juist handgeschreven post? Is er een leven denkbaar voor een nieuwsbrief buiten je inbox?  

Lees het verslag →

Hackathon #10: But AI am an Artist!

visuals door kunstmatige intelligentie?

20 en 21 februari 2020

In Hackathon #10  van het VPRO Medialab focusten we op AI.
De context: op initiatief van de VPRO is een typisch Nederlands Eurovisie Songfestival-nummer in de maak: alleen dit keer niet door mensen gecomponeerd, maar door AI. En dit AI-nummer heeft natuurlijk ook AI-visuals nodig! In deze hackathon gingen deelnemers in multidisciplinaire teams de uitdaging aan om in twee dagen een concept voor een videoclip bij dit Songfestival-lied te maken, met behulp van AI. 

Lees het verslag 

Hackathon #9: DE TOEKOMST IS FANTASTISCH!?

Speculatieve fictie en smartphones

23 en 24 mei 2019

In Hackaton#9 onderzochten we hoe we als verhalenvertellers optimaal de mogelijkheden van de smartphone - denk aan Augmented Reality, locationbased audio/video, whatsapp en immersieve games - kunnen gebruiken om toekomstscenario's dichtbij te brengen en invoelbaar te maken. We richtten ons op speculatieve fictie en de smartphone als interface naar de toekomst.

Lees het verslag →

MediaLab Hackaton 9

Hackathon #8: REVOLUTIE!!

13 en 14 december 2018

VPRO Jeugd maakt al jaren mooie en experimentele programma’s voor radio en tv. Met alle technologische mogelijkheden die kinderen nu voorhanden hebben vonden we het tijd voor VPRO Medialab en VPRO Jeugd om de handen ineen te slaan en samen te duiken in innovatieve storytelling-vormen voor kinderen (8-12 jaar).

Kinderen horen continue over alle ellende in de wereld: plastic soep, burgeroorlog, pesten. De kernvraag deze hackathon was: hoe kan innovatieve tech/media kinderen helpen om iets te DOEN? Om een verschil te maken? Om actie te voeren of zelfs een kleine revolutie te ontketenen?

Lees het verslag →

Hackathon #7: Are you talking to me?

Verhalen vertellen met Home Assistants

2 en 3 februari 2018

Tijdens deze Hackathon keken vijf teams naar nieuwe toepassingen voor de Amazon Echo. Dat is een kleine praatpaal voor in huis, die aangesproken, die via het gebruik van bepaalde commando's kan reageren op de verzoeken van gebruikers.

Zo kan de Echo onder andere de meest recente weersvoorspelling voorlezen, de agenda inplannen, Wikipedia afstruinen of muziek afspelen. Gebruikers communiceren met Echo via Alexa, de stem die in de praatpaal zit. Is er met haar ook een verhaal te maken?

Lees het verslag →

Hackathon #6: Smart content for City Beacons

8 en 9 juni 2017

Ze heten Citybeacons, zijn ruim vier meter hoog en sinds eind 2016 staan er 25 stuks in de binnenstad van de Eindhoven: met deze innovatieve informatiezuilen heeft de lichtstad de Nederlandse primeur. Een Citybeacon is een informatiepaal en reclamezuil in één, maar wel een vol technische mogelijkheden op het gebied van veiligheid, communicatie en informatie.

In de zesde VPRO Medialab-hackathon gingen we op zoek naar inspirerende concepten én prototypes voor content voor deze Citybeacons. Wat kun je eigenlijk met zo’n serie beacons in de binnenstad? Welke rol kunnen ze spelen in gebruik van de openbare ruimte? Hoe kunnen inwoners content gebruiken en maken? Hoe zet je ze in om een verhaal mee te vertellen? Is er een game mee te verzinnen?

Lees het verslag →

Hackathon #5: Vernieuwende vertelvormen voor literatuur

2 en 3 maart 2017

Welke andere digitale formats voor poëzie en vernieuwende vertelvormen voor literatuur zijn er nog meer? Deze vraag is aanleiding voor de VPRO, die veel aandacht besteedt aan literatuur en poëzie op tv, radio en in de VPRO Gids, om op zoek te gaan naar hoe op innovatieve manieren literatuur een platform voor een groot publiek kan krijgen. Deze zoektocht stond centraal in de vijfde VPRO Medialab-hackaton. 

Lees meer over de opzet van deze hackathon →

Hackathon #4: VPRO wil een bot!

Welke mogelijkheden zijn er om bots in te zetten binnen de publieke omroep?

15 en 16 september 2016

Er zijn tegenwoordig bots voor bijna alles: om Donald Trump na te bootsen op Twitter, als klantenservice in de vorm van een chatbot of om sport te verslaan als journalist. De VPRO wilde ook wel zo’n bot: Kan een programmamaker vervangen worden door een algoritme? Of kan een bot gepersonaliseerde mediatips in VPRO-smaak genereren? Maken we onszelf overbodig als hij te goed wordt?

Redacteuren van de VPRO kwamen samen met AI-experts voor de vierde hackathon van het VPRO Medialab. Samen stonden ze voor de uitdaging om in twee dagen een werkend prototype op te leveren van hun bot.

Lees het verslag van de VPRO Gids

Hackathon #3: Muziek en technologie

7 en 8 april 2016

C’est le ton qui fait la musique was het thema van de derde VPRO Medialab-hackathon: een mix van programmeurs en coders, journalisten, festivals-organisatoren, muzikanten, kunstenaars en ontwerpers kwam daarin samen om verbindingen tussen muziekbeleving en technologie te verkennen.

Lees het verslag →

Hackathon #2: Emoties en algoritmes

10 en 11 december 2015

Een computer kan zien of je boos, verdrietig of verrast bent. En nog veel meer. Wat kun je met die informatie doen? Dat was de vraag tijdens de tweede hackathon in het VPRO Medialab.

Lees het verslag →

Hackathon #1: VR vs. interactiviteit

16 en 17 juli 2015

VPRO Medialab vraagt zich af: kunnen we samen de virtuele wereld verkennen? Om die vraag te beantwoorden organiseerde het Medialab en VPRO Digitaal in juli hun allereerste hackathon, waarin interactiviteit in virtual reality centraal stond.

Lees het verslag →