Podcasts zijn overal: over elk onderwerp en in elke stijl is er wel een te vinden. Een goede podcast onderscheidt zich bijvoorbeeld met een beeldende vertelstijl, aansprekende hosts of een meeslepend onderwerp.
Maar welke mogelijkheden zijn er om een podcast boven zichzelf te laten uitstijgen? Kun je een podcast opzetten als een startpunt of drager van een community, een gesprek, een proces? Kan hij open en interactief worden, locatiegebonden, toegankelijk voor mensen met een beperking? Collectie in plaats van individueel?
In deze 13e hackathon van VPRO Medialab, in samenwerking met NPO Innovatie, gingen zes teams aan de slag om het concept podcast op te rekken, uit te breiden, om te keren en te verrijken.
Teams vanuit verschillende omroepen zaten twee dagen lang in een online pressure cooker en pitcten hun concept op vrijdagmiddag aan elkaar, publiek en de jury in de online Open Demo's.
Online hackathon? Werken in Spatial Chat & Mural
Deze derde online hackathon werd gehost door Jekke Mink en Jing Foon Yu, die met hun ongeëvenaard enthousiasme en goede dagindeling zorgden voor een fijne en effectieve werksfeer. We maakten voor het eerst gebruik van conferencing tool Spatial Chat als centraal platform en dit beviel erg goed. Elk team had ook een Mural-werkbord om overzichtelijk samen te werken. De begeleiders kwamen langs en hielpen waar nodig.
Reacties deelnemers
"Mijn complimenten echt voor hoe goed het georganiseerd was. Heb echt wel veel van die dingen gedaan, maar deze blonk echt uit. Ook gezien dat het helemaal online was. Meestal is het offline al een (gezellig) zooitje, maar dat het zelfs in een online context zo strak en toch vrij was vond ik zeer indrukwekkend!"
"Wat me het meeste bijblijft aan deze hackathon is vaste denkkaders loslaten en niet te veel in beperkingen denken. Goede oefening."
"Blijft bijzonder hoe snel je een goed concept kan ontwikkelen, met een goed team, een goede mindset en goede begeleiding."