Op 16 & 17 december 2021 rekten 6 teams de grenzen van de podcast op.

Podcasts zijn overal: over elk onderwerp en in elke stijl is er wel een te vinden. Een goede podcast onderscheidt zich bijvoorbeeld met een beeldende vertelstijl, aansprekende hosts of een meeslepend onderwerp.  

Maar welke mogelijkheden zijn er om een podcast boven zichzelf te laten uitstijgen? Kun je een podcast opzetten als een startpunt of drager van een community, een gesprek, een proces? Kan hij open en interactief worden, locatiegebonden, toegankelijk voor mensen met een beperking? Collectie in plaats van individueel?  

In deze 13e hackathon van VPRO Medialab, in samenwerking met NPO Innovatie, gingen zes teams aan de slag om het concept podcast op te rekken, uit te breiden, om te keren en te verrijken.

Teams vanuit verschillende omroepen zaten twee dagen lang in een online pressure cooker en pitcten hun concept op vrijdagmiddag aan elkaar, publiek en de jury in de online Open Demo's.   

Online hackathon? Werken in Spatial Chat & Mural 
Deze derde online hackathon werd gehost door Jekke Mink en Jing Foon Yu, die met hun ongeëvenaard enthousiasme en goede dagindeling zorgden voor een fijne en effectieve werksfeer. We maakten voor het eerst gebruik van conferencing tool Spatial Chat als centraal platform en dit beviel erg goed. Elk team had ook een Mural-werkbord om overzichtelijk samen te werken. De begeleiders kwamen langs en hielpen waar nodig.  

Reacties deelnemers

"Mijn complimenten echt voor hoe goed het georganiseerd was. Heb echt wel veel van die dingen gedaan, maar deze blonk echt uit. Ook gezien dat het helemaal online was. Meestal is het offline al een (gezellig) zooitje, maar dat het zelfs in een online context zo strak en toch vrij was vond ik zeer indrukwekkend!"

"Wat me het meeste bijblijft aan deze hackathon is vaste denkkaders loslaten en niet te veel in beperkingen denken. Goede oefening."

"Blijft bijzonder hoe snel je een goed concept kan ontwikkelen, met een goed team, een goede mindset en goede begeleiding."

Te gast: Ian Forrester (BBC R&D)

Tijdens deze hackathon hadden we een speciale gast: Ian Forrester, senior "firestarter" producer van bij de BBC op de afdeling Research & Development. Ian en zijn team werken aan een innovatieve tool voor 'Adaptive Podcasting’, hierover vertelde hij ons meer in zijn presentatie op donderdagochtend. Deze tool (die nog in beta is) was ook beschikbaar voor de teams om mee te werken tijdens de hackathon. 

Jury

De pitches van de teams werden beoordeeld door een driekoppige professionele jury. 

Jurre Bosman
directeur audio NPO

Tom Loois
onafhankelijk conceptontwikkelaar podcast en audio, o.a. Luisterruit, Trees, Adviesbureau voor Afwijkend Gedrag

Sarah van der Land
Senior Innovatieadviseur, NPO Innovatie

En de winnaar is... šŸ„Team DoofPod

DoofPod ontwikkelde een visuele tool om podcasts toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden.

De jury: 
Een origineel, creatief concept dat de grenzen van de podcast oprekt door vragen op te roepen als ‘Hoe definieer je een podcast?’ ‘Hoe audiogedreven moet het zijn?’ Het concept draagt bij aan de missie van de publieke omroep om er voor iedereen te zijn. Bij NPO Audio wordt voor auditief beperkten vooralsnog niet iets speciaals gedaan. Dit zou wellicht juist in de NPO-platforms ingebouwd kunnen worden.    
“Mooi om toegankelijk te zijn; draagt enorm bij aan de missie van de publieke omroep.”  
“Ik was meteen gegrepen.” 

Teamleden: Wouter Vroege, Cecile Elffers, Ines van den Adel en Job Leseman. 

Team Stukje Bij Stukje

BNNVARA/Zembla

Hoe kun je onderzoeksjournalistiek doen in een podcastvorm die aansprekend is voor jongeren? Team Stukje bij stukje wil dit jonge publiek activeren door de podcast aan te bieden als een audiopuzzel die je als luisteraar in de juiste volgorde moet zetten, gebruikmakend van Instagram en Spotify. 

Teamleden: Pauline Taks, Lizzy Diercks, Andy Teerlink, Eva van Gelderen en Lilit Martirosova.


 

Team Zeggenschap

HUMAN/De Publieke Tribune

Hoe zorg je dat ervaringsdeskundigen zich gehoord voelen in een podcast en dat mensen steun kunnen vinden en kunnen leren van elkaars ervaringen? Geef ze Zeggenschap! In dit concept kunnen ervaringdeskundigen hun ervaringen delen binnen een app van De Publieke Tribune, waarbij ze online beluisterbaar zijn voor anderen en een aantal hun weg vinden naar de redactionele podcast. 

Teamleden: Lisanne Snelders, Jessica Zoghary, Sjoerd Alders en Elsie Vermeer.

Team Dis & Kussie

KRONCRV/StandpuntNL

Hoe kunnen we ook een jonger publiek bereiken met de StandpuntNL stellingen en hen actief betrekken bij het publieke debat? Team KRONCRV bedacht interactief live podcastplatform Dis & Kussie, waarbij (jong) publiek live kan stemmen op stellingen, met een Dis of een Kussie. Daarbij wordt de stand van de sentimentmeter vertaald in een audiotrack.

Teamleden: Ali Haselhoef, Josephine Hoogland, Jolanda Dekker en Maisie Klaassen. 

 

Team Afluisteren

VPRO & extern

'Ik luister heel veel naar podcasts, maar podcasts luisteren nooit naar mij!' Deze oneerlijke verdeling hoopt dit team op te lossen met hun concept Afluisteren. 'Afluisteren' is een beoogde feature voor de NPO Luister-app en maakt gebruik van een native functie van iOS. Hij geeft op basis van jouw omgevingsgeluid (dat iOS registreert) een ludieke suggestie voor een passende podcast. Hoort de app op de achtergrond stromend water? Luister naar Sterk Water! Een blaffende hond? Luister naar Beethoven is meer dan een hond

Teamleden: Sebastiaan Hols, Marlijn Aarts, Elja Looijestijn en Eline Makker.

Team De Ridders

VPRO & extern

Podcasts luisteren is meestal een individuele ervaring, waarmee je weinig contact hebt met anderen. Daar wil team De Ridders verandering in brengen, geinspireerd op de collectieve audioervaringen van geluidskunstenaar Willem de Ridder. Zij bedachten de interactieve podcast Tasten in het duister, waarbij je als luisteraar de blinde hoofdpersoon van het verhaal moet helpen in zijn persoonlijke zoektocht, door emails te sturen, met mensen in gesprek moet gaan of bepaald locaties moet bezoeken. 

Team De Ridders ontving een eervolle vermelding van de jury: "Een heel sterk concept waarin audio gebruikt wordt om een link te leggen naar de echte wereld." 

Teamleden: Femke Bosma, Reinier Postma, Wietse Leenders en Boy Berends.

meer van het medialab