A Thursday enlightening event

16 februari 2017, 19:30 - 22:00
De Kazerne, Paradijslaan 8, 5611 KN, Eindhoven

A Thursday enlightening event

Bliksem en Donderdag, ‘a Thursday enlightening event’, gaat om inspiratie, interactie, connectie en acceleratie. Op dit nieuwe podium krijgen makers, denkers, doeners en dromers de kans hun ideeën te delen, testen en versnellen. VPRO Medialab nam het initiatief en nodigde TU/e, Baltan Laboratories en High Tech Campus uit om samen te werken aan dit nieuwe platform. Donderdag 16 februari vindt de 5e editie plaats.

Van boterhamsessie naar pitchpodium

Gebaseerd op de ‘boterhamsessies’ van Philips op het Natlab in de jaren ’60, ontmoeten wetenschappers, kunstenaars, studenten en entrepreneurs uit verschillende disciplines elkaar en sparren informeel over innovatie, producten en ideeën. Ontdekken, uitvinden en innoveren zit in het DNA van Eindhoven. Designers, kunstenaars, IT-specialisten, labs en studenten werken elke dag aan nieuwe producten, concepten en ideeën. VPRO Medialab gelooft erin dat het delen van deze plannen zorgt voor betere plannen. 

Een achttal pitchers legt zijn of haar dilemma’s die hij of zij tegenkomt bij de ontwikkeling van hun product of concept voor aan het publiek. Twee deskundigen geven feedback op elke pitch. Daarna is het de beurt aan het publiek: met advies, tips voor interessante connecties en eigen ervaringen helpen de aanwezigen de pitchers verder in het ontwerp- of maakproces.

Erbij zijn? Meld je gratis aan!

Doe mee en meld je aan voor deze oplichtende avond! Iedereen is welkom, er zijn 90 stoelen beschikbaar. De avond is gratis toegankelijk, meld je wel aan via dit formulier. Aanmelding is inclusief consumptiebon voor de borrel achteraf. Voertaal is Engels.

Jouw idee pitchen? Geef je op!

Heb je een origineel en innovatief idee maar zoek je extra inspiratie bij de uitwerking van je concept, hulp bij technische vraagstukken of de juiste samenwerkingspartners? Pitch jouw plan en ga onvermoede connecties aan! Stuur een mail met je idee naar medialab@vpro.nl

Diner optie

Voorafgaand aan de pitchavond, is er de mogelijk om aan te schuiven bij het diner. Leer de andere pitchers vast kennen, of ga informeel connecties aan. De keuze is vlees, vis of vega voorafgegaan door brood van Vlaamsch Broodhuys. Kosten zijn €20. Stuur een mail naar reservations@kazerne.nl of bel 040 304 1388 om hiervoor te reserveren. Vermeld dat het om Bliksem en Donderdag gaat.

De Muppets

Elke editie zijn er twee ‘muppets’ aanwezig. Twee deskundigen uit een bepaald vakgebied als technologie, design, media, etc, luisteren vanaf de zijlijn, zoals de Statler en Waldorf, en  

geven elke pitcher feedback en tips of stellen een kritische vraag. Daarna is het publiek aan de beurt. De Muppets voor komende editie worden binnenkort bekend gemaakt.

Vivian van Gaal is cultureel programmamaker. Momenteel werkt zij als hoofd publiekszaken bij kunstruimte MU op Strijp-S. De afgelopen jaren werkte zij aan vele projecten op het gebied van kunst, technologie en educatie bij onder andere STRP Festival, Tante Netty, Woensel Supertoll! en Studium Generale. 

Peter Kentie is directeur bij Eindhoven365, de organisatie die verantwoordelijk is voor de citymarketing van de Eindhoven regio. Hij houdt van complexe, veelzijdige projecten op het vlak van marketing en merkbouw. Peter is een van de oprichters van STRP Festival, was in het verleden marketing- en mediamanager bij PSV, voorzitter van Baltan Laboratories en is al jaren actief betrokken bij de Dutch Design Week. Hij heeft een grote passie voor Estland en draagt graag daar zijn steentje aan bij.

De pitchers

Lees meer over de pitchers en hun vraagstuk. Zelf een idee voorleggen aan een breed publiek? Geef je dan op via medialab@vpro.nl

University Racing Eindhoven (URE), een studententeam van de TU Eindhoven, zet zich in om ingenieurs op een praktische manier les te geven naast hun studie. Om dit te doen neemt URE elk jaar deel aan de gerenommeerde Formula Student Electric Competition. Een team van ongeveer 50 studenten, zowel voltijd als deeltijd, combineerde kennis van verschillende disciplines, zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automotive engineering en computerwetenschap, en bouwde een elektrische Formula Student Racecar.
 
Dit jaar introduceert de Formula Student Electric Competition een driverless onderdeel in de wedstrijd, om zo de lat voor de deelnemers nog hoger te leggen. URE wil deel te nemen aan de FS Driverless in de zomer van 2018. Om dit te doen is zogeheten weg- en object-herkenning erg belangrijk. Een LIDAR (LIght Detection And Ranging-systeem) zou hiervoor een logische,maar dure, keuze zijn. Jesse hoopt naar aanleiding van zijn pitch op Bliksem en Donderdag op tips voor een minder duur, maar net zo effectief alternatief voor LIDAR.

Meer informatie over URE.


Uni-Sex is een project dat Floriane startte met een visuele analyse van uniseks modecampagnes. Tijdens het onderzoeken hoe het mannelijke en vrouwelijke lichaam wordt weergegeven in een genderloze afbeelding, ontdekte ze visuele codes en probeerde hun maatschappelijke betekenis te begrijpen. Haar onderzoek heeft zich verder ontwikkeld tot een voorspelling van hoe uniseks modebeelden moeten veranderen om aan de huidige opvattingen rondom gender te voldoen.

Floriane is opzoek naar welke formats en aspecten van haar onderzoek het beste werken om het te verbeelden in hedendaagse media. Bij Bliksem en Donderdag is Floriane opzoek naar feedback en verwachtingen van buitenstaanders en hoopt op een brainstorm over welke media ze kan gebruiken en op welke manier.

Lees meer over Uni-Sex.

Lia is een wearable in combinatie met een mobile app die mensen helpt om een goede houding te ontwikkelen door het trainen van je spieren. Doormiddel van een sensor op elke schouder wordt de houding en schouderpositie gemonitord. Lia werkt simpel: als je onderuitzakt of je schouders niet goed uitlijnt, krijg je een melding! Lia is een nieuwe manier voor het behandelen van een verkeerde houding en tegelijkertijd versterkt het je zelfvertrouwen en voorkomt gezondheidsproblemen. Lia hecht op een zachte manier aan de huid, op een discrete manier onder de kleding, waardoor nauwkeurige resultaten worden gemeten. Lia communiceert met de gebruiker via de mobiele app en herinnert hem of haar de houding te corrigeren en de schouders uit te lijnen. Van een aantal gebruikers hoort Fidan dat het probleem met de wearable is dat ze na het gebruik van een maand hem vergeten en ergens op een plank laten liggen en niet meer gebruiken. Hoe kan dit voorkomen worden?

Lees meer over Lia

 

De Vditory bril is bedoeld om gedragen te worden door blinden en slechtzienden. Het doel van Vditory is om hun leven te veranderen door hen in staat te stellen om meer interactie en betrokkenheid met hun omgeving aan te gaan. Vditory kan teksten voorlezen aan de gebruiker; in meerdere talen en zelfs op de kop. Vditory kan alles in de omgeving van de gebruiker beschrijven en kan geslacht, leeftijd, emotie en gezichten herkennen van mensen. Ook kan deze bril valuta en kleuren herkennen.

Mohammed hoopt met zijn pitch op Bliksem en Donderdag voor aanbevelingen bij het productontwerp, productie en prototyping van de Vditory bril.

Meer informatie over Vditory.

De stormachtige opkomst van robots in de wereld om ons heen doet veel mensen huiveren. Gaan robots straks onze banen inpikken? Wij staan voor het tegengeluid. Want volgens veel deskundigen staan robots ook voor een beter en leuker leven, aangenamer werk en juist meer banen. Óók voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Dat is waar de Empowered by robots-challenge op focust. Op de volgende vragen ligt de focus: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen die moeite hebben om een baan te vinden en behouden, gebruik maken van kansen, mogelijk gemaakt door robots en andere technologieën? Kunnen robots werknemers van een soort superpower voorzien; unieke kwaliteiten die hun werkkansen te vergroten? Welke technologieën en mensen worden door het uitzendbureau van de toekomst gedetacheerd?

Deze ontwerpwedstrijd daagt ontwerpers, technici, studenten, starters, ingenieurs, futuristen en iedereen met een voorliefde voor robots uit na te denken over nieuwe banen in een geautomatiseerde arbeidsmarkt. Bij Bliksem en Donderdag hoopt het team deelnemers voor hun wedstrijd op te roepen.

Lees meer over Empowered by robots.

Verhalen vertellen veel over een stad. Stichting City Stories wil de bijzondere plekken en wijken, de geschiedenis, de verhalen, de creativiteit en de generaties van de stad Eindhoven met elkaar verbinden. Maar het vinden van de verhalen van de industriële stad Eindhoven is slechts de eerste stap. Stichting City Stories is ook op zoek naar innovatieve manieren om deze verhalen te vertalen en de plaatsen die verbonden zijn met deze verhalen tot leven te laten komen. Dit komt allemaal samen in het eerste City Story Festival waar mensen van plek naar plek kunnen gaan om de stadsverhalen te horen, zien en ervaren. Zo wordt een levend archief opgebouwd. Voor het eerste City Story Festival is Erna op zoek naar partners om verhalen te verzamelen, verhalenvertellers om creatieve producties te maken of mensen die in welke vorm dan ook deel willen uitmaken van het evenement.