In Veldwerk#3 een gesprek met Dries Depoorter, mediakunstenaar en maker van de installatie Jaywalking, waarin je als toeschouwer medeplichtig wordt gemaakt aan de surveillance cultuur.

Reflectie op Detectie

In Veldwerk #3 praat Leonieke Verhoog met Digitaal kunstenaar Dries Depoorter uit het Belgishe Gent over zijn project Jaywalking. 

Met zijn project Jaywalking stelt Depoorter  de eerlijkheid van de mens op de proef. In de installatie confronteert hij  zijn publiek met live-beelden via verkeerscamera's die gericht zijn op kruispunten. De beelden komen van onbeveiligde camera's uit de nabije omgeving van de installatie, die via internet vrij te benaderen zijn. Wanneer op de beelden iemand door rood loopt en dus een overtreding begaat, krijgt de toeschouwer de keuzemogelijkheid om doormiddel van drie knoppen de overtreder aan te geven. Een automatische mail met een foto van het moment gaat direct naar het dichtstbijzijnde politiebureau.

Depoorter raakte gefascineerd door de open beschikbaarheid van netwerk camera's die ons op steeds meer plekken in de gaten houden. Hij schreef zelf de software waarmee hij de analyse van de beelden kon automatiseren, en zo de schuinsmarcheerders direct kon detecteren. De installatie thematiseert het bekijken en bekeken worden, en het morele dilemma om op basis van de beelden te handelen.

Depoorter is ook bekend van 'TinderIn', de app 'Die with Me' en de 'Get Popular Vending Machine' die hij de afgelopen jaren heeft uitgebracht.

Meer van Dries Depoorter

 

 

Meer over Dries Depoorter's  Producties op: https://driesdepoorter.be/

Meer over Jaywalking: https://driesdepoorter.be/jaywalking/

Meer over Dries Depoorter: https://driesdepoorter.be/aboutme/