Invloedrijke bedrijven verzamelen meer en meer data, met het doel ze te verkopen. Persoonlijke gegevens vormen dus indirect een nieuwe valuta en zijn derhalve niet meer persoonlijk. Data Orchestra wil het tegenovergestelde tot stand brengen: het beloont de enige rechtmatige eigenaar van de data met een intiem en persoonlijk huiskamerconcert, dat de eigen identiteit verrijkt. Bezoekers swipen hun creditcard (of een andere kaart met data) langs een lezer en ruilen daarmee hun persoonlijke gegevens voor een muziekstuk. De data worden omgezet in een compositie die ontstaat door alledaagse objecten als bestek, borden, pennen en glazen te bespelen.
VPRO Medialab presenteert op 14 mei van 18.00 tot 24.00 uur tijdens 'Klokgebouw Viert De Toekomst': Data Orchestra van Jelle Mastenbroek. Het is voor het eerst dat 'Data Orchestra' in Nederland te zien is.
Milano Design Award
Data Orchestra won in april de Milano Design Award in de categorie 'Best Technology'. Het werk werd gekozen uit 1600 deelnemers aan de expositie. De jury roemt het werk, waarin data en poëzie samenkomen.
Jelle Mastenbroek
Jelle Mastenbroek (1988) is kunstenaar/ontwerper en werkt vanuit Eindhoven, waar hij in 2012 afstudeerde aan de Design Academy. Hij maakt niet-conventionele objecten en vertelt daar een verhaal mee. Hij zoekt naar meerdere mogelijke interpretaties en naar de werkelijke betekenis van een voorwerp. Daarbij is hij er van overtuigd dat de ware betekenis van objecten in de sociale context ligt. Door cliché's opnieuw te definiëren, moedigt hij de kijker aan om de wereld op een andere, meer reflectieve manier benaderen. Zijn werkwijze is gebaseerd op de overtuiging dat verwondering kan aanzetten tot verandering. Data orchestra is een samenwerking met OWOW.
Klokgebouw Viert De Toekomst
Data Orchestra wordt gepresenteerd tijdens 'Klokgebouw Viert De Toekomst' op 14 mei van 18.00 tot 24.00 uur in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Aanleiding is de 125e verjaardag van Philips. De toegang is gratis.