Dit is je maandelijkse portie breinvoer, dit keer van documentairemaker en presentator Nelly dos Reis. Ze maakte Liever kroes, een persoonlijke reis naar zelfacceptatie tegen de achtergrond van westerse schoonheidsidealen. In januari kun je haar zien in I Got You!, een serie waarin ze tieners helpt de eerste stappen te zetten in hun dromen verwezenlijken.

honger naar meer?

Dromen zijn de vonk die onze ziel voedt, ze verlichten ons pad door het leven. Als kinderen lijken onze dromen zelfs grenzeloos - we strekken ons uit naar de hemel en verder.

Denkend aan mijn eigen tienerjaren, kan ik me nog goed herinneren welke wensen mijn hart vervulden. Ik droomde ervan om actrice te worden, om de heldin te zijn zoals Halle Berry in The X-Men - en tegelijkertijd een prinses zoals Brandy in Assepoester.

Eigenlijk waren het geen wensen, maar echt een passie die in elke vezel van mijn wezen leefde. Helaas bleven mijn dromen beperkt tot de pagina's van mijn dagboek.

Voor veel mensen vervagen dromen niet alleen als ze ouder worden, maar zijn ze vanaf het begin al een onbereikbare horizon. Zeker in deze wereld vol uitdagingen, ongelijkheid en oorlogen is het helaas een trieste realiteit dat niet alle kinderen de luxe hebben om te dromen.

Nelly en haar droom prijswinnende actrice te worden

muur van onzekerheid

Als meisje met ouders die hier naartoe migreerden, voelden mijn dromen destijds als een onbereikbare bestemming.

Dromen als de mijne leken niet voorbestemd voor meisjes zoals ik. Het gebrek aan middelen, een gebrek aan representatie in de media, en de vastgeroeste schoonheidsidealen werkten samen om een muur van onzekerheid om me heen te bouwen.

Met mijn documentaire Liever kroes heb ik die muur uiteindelijk af weten te breken. Ik omarm mezelf voor wie ik echt ben en ga achter mijn dromen aan.

duwtje in de rug

Ondanks de ongelofelijke inspanningen van mijn moeder, die haar uiterste best deed in een vreemd land om mij een toekomst te bieden, ontbrak het in mijn jeugd aan dat ene duwtje in de rug dat ik zo nodig had.

Ik verlangde naar iemand die mij kon begeleiden, die mij dat extra steuntje kon geven om mijn weg te vinden in de doolhof van mijn dromen.

Mijn persoonlijke geschiedenis is de drijvende kracht achter I Got You! Daarin stap ik in de rol van grote zus en begeleid ik vier tieners die vastzitten in de fase waarin ze hun dromen nog niet kunnen omzetten naar werkelijkheid.

Het is mijn missie geworden om de rol te vervullen die ik als tiener miste.

Nelly met Savienne, die droomt van Olympisch goud

bron van inspiratie

Dromen voeden ook andere dromen. Zo ontmoette ik Ubah, die ik begeleid in haar ambitie om radio-dj te worden. Dit ondanks haar beperkte zicht van slechts drie procent.

Haar doorzettingsvermogen is een krachtige bron van inspiratie, aangezien ze vastberaden is om haar dromen na te jagen zonder dat haar visuele beperking haar daarvan weerhoudt.

Of neem Jamiro, die een diepgewortelde wens heeft om acteur te worden, maar worstelt met podiumangst en liever een leven leidt in de online wereld vanwege zijn angst voor de echte.

Desondanks hebben ze allebei de moed en vastberadenheid om hun angsten te overwinnen en vast te houden aan hun dromen. Hun vastbeslotenheid dient als een voortdurende bron van inspiratie voor mij, een herinnering dat obstakels, hoe overweldigend ook, niet onoverkomelijk zijn als je vastberadenheid toont.

Ubah werkt aan haar eerste radioreportage

blijven dromen

Het leven gebeurt, verantwoordelijkheden stapelen zich op en soms lijken onze dromen te verdampen, verstrikt in de knellende realiteit van alledag.

Maar wat als we dat niet laten gebeuren?

Laten we samen deze reis voortzetten, tieners en dromers van alle leeftijden.

Laten we onze dromen omarmen, niet als iets dat vervliegt met de kindertijd, maar als brandstof voor onze reis naar vervulling en geluk.

Want in I Got You! zie ik niet alleen tieners met dromen - ik zie mijn eigen verhaal en de vele verhalen van zij die vergeten zijn dat dromen niet ophouden naarmate de jaren verstrijken.

Samen gaan we die eerste stappen zetten. Stap voor stap, droom voor droom.

I Got You! is vanaf woensdag 10 januari te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3LAB

Nelly met Jamiro

is dit ook wat voor jou?