Een andere memorabele serie voor hem is Sahara, waarin Bram Vermeulen de woestijn doorkruist. Een belangrijke serie om te maken omdat het inzicht geeft in de migratiecrisis, maar het was ook een hele risicovolle productie.
Vroeger lagen de risico’s vooral bij het vervoer en onbereikbaar zijn. Daar kan Hans zelf over meepraten; als maker reisde hij voor de VPRO veertig jaar geleden al dwars door West-Afrika naar het einde van de wereld, Timboektoe, en zat daar twee weken vast omdat het door de VPRO gecharterde vliegtuigje niet kwam opdagen: ‘Timboektoe spreekt misschien tot de verbeelding maar het was er oersaai. We hebben er noodgedwongen twee weken doorgebracht met niet al te vriendelijke Toearegs en als enig vertier drie markante inwoners: een corrupte politiecommissaris, een verdwaalde Vlaamse pater met bovenmatige interesse voor rode wijn en een 2.08 meter lange Ethiopische onaanraakbaar trotse prostitué. We waren blij toen we via de politiecommissaris hoorde dat het vliegtuigje wat de VPRO had geregeld, onderweg was. Al twijfelden we bij het zien van het gammele toestel dat uiteindelijk uit de lucht kwam vallen of we niet beter voorgoed konden blijven,' lacht hij.
'Bij de productie van Sahara was het vervoer dan wel beter, de onberekenbare veiligheidssituatie en de kans op aanslagen en ontvoering maakten het tot een spannend productieproces waarbij je elke dag weer moet afwegen of het nog wel verantwoord is er te zijn. We zijn daarom niet alleen heel trots op de serie, we waren destijds ook enorm opgelucht toen de opnames afgerond waren. Onze makers waren er nog geen week weg of het vliegveldje van Timboektoe werd aan flarden geschoten.’