In Zes uur cultuur spreken Jellie Brouwer (NTR) en Pieter van der Wielen (VPRO) zes uur lang met een diverse groep makers uit de wereld van muziek, literatuur, theater, musical en cabaret.
Met het Actieplan Cultuur wil de NPO muzikanten en kunstenaars een alternatief podium bieden tijdens de coronacrisis. Hieronder vind je alle VPRO-programma's die in het kader van het actieplan zijn ontwikkeld en uitgezonden.
Zes uur cultuur
On Stage
Welke band moeten we allemaal horen volgens Ryanne van Dorst? Welke artiesten brengt Danny Vera mee? Hoe brengt Joost van Bellen een ode aan het nachtleven? In On Stage gooit Nadia Moussaid samen met een hoofdgast de deuren wijd open voor Nederlandse muzikanten en kunstenaars en hijsen ze de Nederlandse podiumkunsten op het schild.
Muziekstad
In Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. Met optredens van onder meer Froukje, Naaz, Goldband en SMIB.
Bitterzoet - Eefje de Visser
In januari vorig jaar verscheen Bitterzoet, het vierde album van Eefje de Visser. Het werd met veel enthousiasme ontvangen en ook de eerste (try-out)-concerten met haar nieuwe band waren een groot succes. Maar toen haar uitverkochte releasetour door Nederland en België zou beginnen, brak de coronacrisis uit. Omdat Eefje en haar band in topvorm zijn, een registratie van de volledige liveshow in deze concertfilm: Bitterzoet - Eefje de Visser.
Willie Wartaal's Nieuwe Kunst
Willie Wartaal stond klaar om te touren met zijn album Nieuwe Kunst, maar corona gooide roet in het eten. Daarom besloot hij een film te maken met de nieuwe nummers, gedraaid in Museum Voorlinden. De nummers worden afgewisseld met komische sketches waarin Wartaal, in een fantasierijk verhaal, zoekt naar nieuwe manieren om zijn muziek aan een publiek te presenteren.
George & Eran worden racisten
De VPRO zendt de bejubelde, speciaal voor televisie gemaakte bewerking van het theaterstuk George & Eran worden racisten uit. In dit actuele theaterstuk belichten de bruine vrienden George en Eran samen met het witte zangduo Nordgrond de (on)mogelijkheid om het ‘goed’ te doen, want er is altijd iemand die zich beledigd voelt, gediscrimineerd of ongelijk behandeld.
Romeinse tragedies
De VPRO zendt vanaf 30 mei een tiendelige, speciaal voor televisie gemaakte, bewerking van het zes uur durende stuk Romeinse tragedies van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) uit. In dit stuk komen drie tragedies van Shakespeare samen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra. Hoofdrollen zijn er voor onder anderen Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Chris Nietvelt en Marieke Heebink.
Tijd zal ons leren
Wie zijn onze verzetshelden? Romana Vrede en MC, singer/songwriter OTION herdefiniëren in Tijd zal ons leren het woord ‘held’ en vertellen onbekende verhalen van zwarte, bruine en witte helden tijdens onze koloniale tijd.
Moonriders
Als iedereen nietsvermoedend slaapt, stoplichten doelloos knipperen en de maan knettert in de nacht, gaan de Moonriders op pad. Kunstenaar Aukje Dekker en haar vrienden -jong & oud- uit de kunstwereld hebben een missie. Lukt het hen om in de nacht een verlaten plein of saaie straat te verrijken met een kunstwerk?
Scrollodex
Kunstkenners Heske ten Cate en Yuki Kho gaan op atelierbezoek bij zes kunstenaars die er nú toe doen. Omdat hun werk eruit knált en omdat ze thema’s aansnijden van nu, zoals Black Lives Matter, duurzaamheid en diversiteit. Hoe werken ze, wat zijn hun routines, wat inspireert hen? Waaraan werken ze nu, en wat staat er op stapel? Scrollodex gooit de atelierdeuren open. Met: Brian Elstak, MAISON the FAUX, Zoro Feigl, Iriée Zamblé, Shertise Solano en Claudy Jongstra.
live optredens bij 3voor12 en Vrije Geluiden
Het Actieplan Cultuur maakt nieuwe live optredens bij 3voor12 en Vrije Geluiden mogelijk. Kijk voor de laatste video's op het YouTube-kanaal van 3voor12 of dompel je onder in de Vrije Geluiden Sessies.
meer weten over het actieplan?
De Nederlandse Publieke Omroep komt in actie voor de cultuursector en wil artiesten een alternatief podium bieden. NPO wil zenders en platforms openen voor extra cultuuraanbod en voorstellingen uit de wereld van de professionele dans, theater en muziek die door de coronacrisis niet of beperkt door konden gaan.