Als we een foto van een verdronken kind zien is de wereld in rep en roer: dit beeld spreekt in hoge mate in op ons sentiment en ons reddershart.
Maar waar is ons radicale commitment tot sociale rechtvaardigheid als er geen tastbaar sentiment is? Waarom dwingen we onze overheden niet tot werkelijk humanitair beleid? En wanneer zullen we inzien dat de vluchtelingenproblematiek in direct verband staat met het politieke en economisch handelen van ons en de rest van de wereld? Om een voorbeeld te geven: overconsumptie en de opwarming van de aarde als gevolg, leidt tot droogte en armoede op het platteland in armere delen van de wereld. Deze armoede zorgt voor een trek naar de steden en de overbevolking van werkeloze jeugd aldaar kan een voedingsbodem zijn voor terroristische organisaties.
Ondertussen dringt een verbijsterende werkelijkheid zich onherroepelijk aan ons op: de erbarmelijke situatie van vluchtelingen enerzijds terwijl anderzijds de PVV de grootste in de peilingen is geworden - juist door in te spelen op de angst voor en de ontmenselijking van vluchtelingen. Is er dan nog wel plek voor genuanceerd nadenken over de motieven van hulp?
De schipper van het Duitse Sea Watch, die naar eigen zeggen al zo’n 1800 mensen van de verdrinkingsdood heeft gered, zegt in diezelfde uitzending van Tegenlicht: ‘Waar zijn de militaire schepen die vluchtelingen redden?’ Zolang overheden falen, blijft hij levensreddende hulp verlenen. En ik wil natuurlijk geenszins beweren dat alle helpende mensen zichzelf als white saviors positioneren. Velen zijn zich bewust van het spanningsveld. Zoals de Amsterdamse die schoenen uitdeelt zegt: ‘Loop ik hier over het vluchtelingenkamp als een soort moeder Teresa!’
De Amsterdamse politicologiestudent en voormalig vluchteling Kiza Magendane zegt in zijn videocolumn dat het heel belangrijk is vanuit welk mensbeeld je handelt. Bovendien, zo stelt Kiza, de overheid kan geen liefde geven. En liefde is onontbeerlijk bij een goede opvang.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat handelen vanuit compassie gelukkig maakt. Anderen helpen is ook van belang voor jezelf - zolang het gebeurt vanuit medemenselijkheid en gelijkwaardigheid.