Wie heeft er precies zo diep in de personele bezetting van de politie gesneden dat die onder voortdurende spanning staat en haast niet meer in staat is haar taak te vervullen?
Wie heeft ons precies voorgehouden, jaar in jaar uit, dat grenzen een ouderwetse absurditeit waren, een bewijs van ranzig, misselijkmakend nationalisme?
De verantwoordelijkheden, zoveel mag duidelijk zijn, worden breed gedeeld.
Welke politiek verantwoordelijken hebben Frankrijk meegesleurd in absurde, geldverslindende operaties met als voornaamste doel eerst Irak en daarna Libië in chaos te storten? En welke politiek verantwoordelijken maakten zich op om hetzelfde te doen in Syrië, heel kort geleden nog?
(Of wacht, ik vergat even dat we niet naar Irak zijn geweest; de tweede keer niet. Maar het scheelde weinig, en het heeft er alle schijn van dat Dominique de Villepin om die ene reden de geschiedenis zal ingaan, wat niet niks is: omdat hij ervoor heeft gezorgd dat Frankrijk voor één keer, de enige keer in de recente geschiedenis, niet meedeed aan een even achterlijke als criminele operatie.)
Het oordeel dat zich opdringt, is jammer genoeg streng: onze achtereenvolgende regeringen van de laatste tien (twintig? dertig?) jaar hebben jammerlijk, systematisch, zwaar gefaald in hun kerntaak: het beschermen van de onder hun verantwoordelijkheid geplaatste bevolking.
De bevolking zelf heeft absoluut niet gefaald. Of eigenlijk weet je van de bevolking niet wat ze precies denkt, want de achtereenvolgende regeringen hebben wel uitgekeken om referenda te organiseren (op één na dan, in 2005, maar de uitkomst daarvan hebben ze maar liever genegeerd). Opiniepeilingen blijven wel toegestaan, en die brengen (voor wat ze waard zijn) zo ongeveer het volgende aan het licht. De Franse bevolking heeft nooit haar vertrouwen in en solidariteit met de politie en het leger verloren. Ze heeft de zedenpreek van ‘moreel links’ (moreel?) over de ontvangst van vluchtelingen en migranten door de bank genomen met walging aangehoord. Ze heeft de buitenlandse militaire avonturen waar onze bestuurders haar in meenden te moeten betrekken nooit zonder argwaan onder ogen gezien.
Je zou een lange lijst voorbeelden kunnen geven van de inmiddels onoverbrugbare kloof tussen de bevolking en degenen die geacht worden haar te vertegenwoordigen. Het discrediet waarin momenteel alle politieke partijen in Frankrijk zijn gevallen, is niet alleen massaal, het is ook legitiem. En ik denk, ik denk echt dat de enige oplossing die ons rest zou zijn om zoetjesaan koers te zetten richting de enige vorm van echte democratie, waarmee ik bedoel: richting directe democratie.