De VPRO heeft fantastische makers en jonge talenten in huis. Dankzij jouw steun konden zij in 2023 hun creatieve ideeën omzetten in een keur aan prikkelende en verdiepende programma’s. Nina Jurna, Bram Vermeulen en Yara Baas vertellen graag hoe belangrijk jouw bijdrage voor ze was.

Verderop deze pagina lees je meer wat we doen met je geld.

‘Als Latijns-Amerikacorrespondent ren ik vaak van incident naar incident. Niks mis mee. Maar in de 7-delige serie Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen konden we het dieperliggende verhaal vertellen, verbanden leggen tussen heden en verleden. Door het te laten zíen. Dat vergde wel een hoop ingewikkeld gereis tussen eilanden en culturen. Toen alle prijzen na corona torenhoog stegen, leek ons plan alsnog niet door te gaan. De extra gelden van de vereniging waren toen onze redding en maakten dit bijzondere journalistieke project toch nog mogelijk.’

Nina Jurna

‘Ik schrijf, perform en maak programma’s waarin ik graag speel met absurdisme en ironie om grotere thema’s aan te kaarten. Toen VPRO Dorst in 2023 met Dorstlessers startte, meldde ik me meteen aan. En ik mocht meedoen! Samen met een geweldig team maakte ik Ik ben misschien te…, een satirische YouTube-serie waarin ik uitzoek hoe ik een echte Gen Z’er word. Ik heb heel veel geleerd in Dorstlessers en dat geldt ook voor de andere 11 jonge talenten die dankzij jouw bijdrage een grote stap konden zetten in hun makerscarrière.’

Yara Baas

‘Voor de VPRO reis ik met een klein team de wereld over om de rol van Nederland te onderzoeken aan de frontlinies van onze tijd. Wat zijn de consequenties van Europa’s migratiebeleid voor landen in de Sahara? Met welke dictaturen doen onze bedrijven zaken? Met Frontlinie maakt de VPRO onthullende buitenlandjournalistiek mogelijk die uniek is op de Nederlandse televisie. Ik ben jullie zeer dankbaar voor jullie steun aan de verdiepende verhalen die we in deze indringende serie kunnen vertellen.’

Bram Vermeulen

Hieronder lees je wat wij in 2023 nog meer mogelijk maakten dankzij jouw bijdrage.

dit deden we met je geld

Jonge makers en creatieve geesten konden bij de VPRO hun eigenzinnige ideeën omzetten in originele verhalen die de wereld verrijken. Met grote dank aan onze leden en donateurs. In 2023 boden VPRO-titels miljoenen mensen radicale hoop, inspiratie, verdieping en een schaterende lach, dankzij een bijdrage van 3.122.000 euro uit de VPRO-verenigingskas.

programma’s maken

De grootste bijdrage van onze leden en donateurs ging opnieuw naar bijzondere programma’s waarvoor de VPRO onvoldoende subsidie ontving: ruim 2 miljoen euro. Nina Jurna nam kijkers mee dwars door het veelkleurige Caribische gebied in haar reisserie Van Bahia tot Brooklyn (105.000 euro) en Ruben Terlou liet ons in Dokter Ruben (70.000 euro) kennismaken met moedige doorzetters in de gezondheidszorg in zeven verschillende landen.

Dokter Ruben - Hawaii

In eigen land gaf 100 dagen in de vergeten wijk (ruim 8.000 euro) een onthutsend inzicht in het (niet) functioneren van ons sociale vangnet. Journalistieke producties die er zonder jouw steun niet waren gekomen zijn uitzendingen, online uitingen en meet-ups van Argos (bijna 187.000), Frontlinie (80.000 euro) en Planet Finance (120.000 euro).

Liefhebbers van muziek konden dankzij bijdragen uit de verenigingskas genieten van 3voor12 (112.500 euro) en de registratie van Lowlands (55.500 euro), terwijl de slapelozen onder ons mochten luisteren naar inspirerende gesprekken in het nachtelijke cultuurprogramma Nooit Meer Slapen (ruim 196.000 euro). Jouw bijdrage zorgde er bovendien voor dat grote aantallen fans De Avondshow met Arjen Lubach (ruim 675.000 euro) bekeken en de unieke filmpjes op grote schaal deelden.

ideeën uitbroeden

Elk programma dat je bekijkt of beluistert, begon met een goed idee. Bij de VPRO borrelen dagelijks nieuwe ideeën naar boven. Niet elke wild plan levert een mooi programma op, maar ook in 2023 hadden we weer ruim voldoende inspiratie om sterke podcasts, reisseries, jeugdprogramma’s en cultuuruitingen te ontwikkelen.

Ook voor het succesvol uitbroeden van ideeën konden we de bijdragen van leden en donateurs erg goed gebruiken; voor innovatieve, creatieve ideeën krijg je in omroepland niet eenvoudig geld. In totaal ging er 375.000 euro naar de ontwikkeling van programma’s die in 2024 te zien en te horen zijn. Food for thought, een serie over de wereld achter het eten op ons bord, wordt al uitgezonden als je dit leest, net zoals VPRO Boeken (hoera, weer terug!) waarin Lotje IJzermans wekelijks schrijvers interviewt.

In mei gaat de zesdelige kookserie Paramaribo Pepers van start, waarin kookboekenschrijver en kok Noni Kooiman door Suriname reist. Bureau Buitenland kon met jouw financiële steun de podcastserie Europa Draait Door maken die je nú kunt beluisteren ter voorbereiding op de Europese verkiezingen. De Sekszusjes broeden dankzij een verenigingsbijdrage op nieuwe plannen en in het jeugdprogramma Wilde Buren zal Wildebras dit najaar opnieuw geschillen tussen mens en dier oplossen, op zijn geheel eigen wijze: liefdevol en licht absurdistisch.

Food for thought

talent laten groeien

De VPRO is een kraamkamer van jong talent dat we zoveel mogelijk kansen willen bieden om zich te ontwikkelen. ‘Talent moet groeien’ stelt VPRO Dorst, ons platform voor beginnende makers, in een Manifest. Precies daarvoor kreeg Dorst een bijdrage van 250.000 euro uit de verenigingskas. In 2023 startten we een nieuw talentontwikkelingstraject genaamd Dorstlessers: interdisciplinaire en diverse dreamteams van jonge, eigenzinnige makers ontwikkelden hierin onlineproducties. Yara Baas en haar team maakten de vijfdelige satirische YouTube-serie Ik ben misschien te… over een Gen Z’er met millennialgedrag die op zoek gaat naar haar nieuwe identiteit.

Ik ben misschien te ...

experimenteren en innoveren

De VPRO blijft zich ontwikkelen. In ons Medialab, onderdeel van de afdeling Innovatie & Digitale Media, experimenteren we met nieuwe verhaalvormen. Zo willen we onze kijkers, luisteraars en lezers blijven boeien, prikkelen en informeren, en een nieuw publiek bereiken. Daarvoor konden we in 2023 opnieuw 220.000 euro inzetten, dankzij de financiële steun van mensen zoals jij.

We trekken de wereld in op zoek naar nieuwe technologieën die we mogelijk bij de VPRO kunnen gebruiken. Zo organiseerde het Medialab in 2023 hackatons met studenten, designers, start-ups, journalisten, muzikanten en bibliotheken. In Publieke Pioniers#1 onderzochten we sociale netwerken die níet van Big Tech zijn, in #2 zetten we gametechnologie in voor verhalen en in #3 ontdekten we wat de driehoek maker-publiek-kunstmatige intelligentie kan opleveren.

Samenwerken doen we ook graag met culturele partners zoals het IDFA, waar we onder meer de impactvolle documentaire Genderpoli vertoonden. In totaal konden we dankzij de bijdragen van onze leden en donateurs 180.000 euro besteden aan dit soort strategische samenwerkingen.

Wil je weten wat de VPRO in 2023 nog meer bedacht, creëerde en aan ons hooggeëerde publiek presenteerde? Lees ons jaaroverzicht 2023 denk vrij en vier de verbeelding!