Het lijkt er steeds meer op dat Russische troepen openlijk actief zijn op Oekraïens grondgebied. Onderstaand filmpje laat een aantal moderne tanks met Russische vlaggen zien op deze plek tussen de rebellensteden Lugansk en Donetsk, Oekraïne.
Dagelijks verse berichten uit de hele wereld. Deze keer: Russische tanks in Oekraïne, machtigste man ter wereld, school voor postorderbruiden, helft gezinsvermogen in VS verdampt, wordt Californië in stukken gehakt?
Intussen in Oekraïne…
Wie is Xi Jinping?
Hij zit nu twee jaar in het zadel en is misschien wel de machtigste man van de wereld: Xi Jinping, hoogste leider van China. En iemand die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld president Obama, geen rekening hoeft te houden met tegenstand van een andere partij in het parlement. Maar wat weten we eigenlijk over hem? Is hij een hervormer die zijn land vrijer gaat maken, of juist een tiran die de teugels aanhaalt? Een beetje van beide, lees je in een profiel op CNN.
Les voor postorderbruiden
‘They met for the first time at a hotel coffee shop. He’d flown five hours from South Korea. She’d come eight hours by bus from the Vietnamese countryside. The attraction was modest but enough. About 18 hours later, they were married.’ Zo begint een artikel over scholen voor Vietnamese “postorderbruiden”, opgericht door de Zuid-Koreaanse overheid. Want die wil graag dat de massaal ingevlogen huwelijkspartners een beetje beter in hun land passen.
- Washington Post: Bride school: Where South Korea’s mail-order wives learn their trade
Vermogen bijna gehalveerd
De Amerikaanse familie doorsnee in is de afgelopen zes jaar bijna de helft van zijn bezit kwijtgeraakt. Als je naar het gemiddelde kijkt, zou je dat niet doorhebben, want miljardairs zijn rijker dan ooit. Eerlijker is het om alle gezinnen op volgorde van vermogen te zetten en dan te kijken wat het gezin in het midden in z’n bezit heeft. In 2007 was dat net geen $ 100.000,- In 2013 was het, gecorrigeerd voor inflatie, nog maar $ 56.335,- Het verschil is vooral te wijten aan de gekelderde huizenprijzen.
Plan: Californië in zessen delen
Californië mag in november 2016 stemmen over zijn eigen opheffing, dat wil zeggen: over opdeling van de Amerikaanse staat in zes zelfstandige staten. Daaronder zijn dan meteen de rijkste én de allerarmste staat van het hele land. Het plan komt van durfinvesteerder Tim Draper. De door hem gesteunde campagne heeft de benodigde 808 duizend handtekeningen opgehaald om de vraag op het stembiljet te krijgen. Want zo werkt het in Californië, nu die staat nog bestaat.