Dagelijks verse berichten uit de hele wereld. Deze keer: Oekraïens doe-het-zelf-leger, ondervoed door poep, keiharde oproep tot gebed, de mooiste reisfoto's en heel dure kogelgaten.

Doe-het-zelf-leger

De Oekraïense leger, tot voor kort een armetierig zootje ondervoede soldaten met rammelend materieel, verovert gestaag het oosten van het land terug op de pro-Russische rebellen. Hoe kan dat? Het is voor een deel te danken aan crowdsourcing, schrijft Foreign Policy. Burgers helpen op allerlei manieren om de uitrusting en bevoorrading van de soldaten te verbeteren. Dankzij hen kwamen er bijvoorbeeld kogelwerende vesten en werden pantserwagens schoongemaakt en gerepareerd. Gênant voor het leger, dat dit zelf allemaal niet kan organiseren en betalen, maar wel essentieel voor het succes.

Ondervoed door wildpoepers

Op de gemiddelde vierkante kilometer in India poepen zo’n 180 mensen elke dag ergens buiten, zonder wc. Het wemelt er dus van de ziekteverwekkende bacteriën en virussen. En dat zou er wel eens de oorzaak van kunnen zijn dat heel veel jonge kinderen ondervoed zijn, kun je lezen in de New York Times. Ook als er genoeg eten is, heeft hun lichaam het te druk met vechten tegen de ziekteverwekkers om te kunnen groeien. En die achterstand halen ze nooit meer in.

Keiharde oproep tot gebed

Tijd om te bidden? In een islamitisch land kan dat je vaak niet ontgaan, want vijf keer per dag klinkt van alle minaretten de oproepen tot gebed. De Grote Moskee in Mekka deed dat natuurlijk al nooit zachtjes, maar sinds kort al helemaal niet meer. Het geluidssysteem heeft een upgrade gekregen, meldt Arab News, en heeft nu ruim vierduizend luidsprekers die samen zorgen dat het geluid tot negen kilometer ver te horen is. Handig.

Schietpartij van een kwart miljard

Een paar kogelgaten in je vliegtuig, is dat erg? Kennelijk is het verschrikkelijk, want volgens de Libya Herald kan Air Afriqiyah een fonkelnieuwe Airbus wel weggooien na een schietpartij op het vliegveld van Tripoli. En dat is spijtig, want het ding kostte 250 miljoen dollar. Maar toch, het is altijd nog stukken beter dan wat er gebeurde met die andere Airbus van Afirqiyah op hetzelfde vliegveld, in 2010.

Oeps, kleine update, een dag later:

De mooiste reisfoto’s

Wie maakt de mooiste reisfoto’s ter wereld en mag zich Travel Photographer of the Year noemen? De naam van die winnaar is nauwelijks interessant, maar de beste inzendingen van deze jaarlijkse wedstrijd zijn om te watertanden. Kijk en verbaas je, in een vijf minuten durende video bij de BBC of een slideshow van de 151 winnende plaatjes op de site van TPOTY.