Sinds de onthullingen van Edward Snowden weten we dat geheime diensten moeiteloos al je telefoontjes, e-mails en andere berichten kunnen inzien. Als ze dat willen, kunnen ze vrijwel altijd achterhalen waar je bent, met wie je contact hebt en wat je daarover noteert. Hoe kun je als journalist dan nog je bronnen beschermen? En in hoeverre is dat eigenlijk jouw verantwoordelijkheid?
John Goetz, de Amerikaans-Duitse journalist die onthulde dat Duitsland volop meewerkt aan Amerikaanse aanvallen met drones die honderden onschuldige burgers het leven kosten, houdt vrijdag 2 mei de Persvrijheidlezing in Amsterdam, met als enigszins onheilspellende titel Why the NSA loves journalists. Daar zit zeker iets in, want worden journalisten geen verlengstuk van de geheime diensten als ze zich bij hun spitwerk laten bespioneren?
Goetz heeft zich grondig verdiept in de werkwijze van geheime diensten. Hij was een van de twee journalisten die de Duitse politicus Hans Christian Stroebele naar Moskou begeleide bij zijn ontmoeting met Edward Snowden. Goetz is momenteel in dienst bij de publieke omroep NDR en hij werkt voor de Sueddeutsche Zeitung. In het verleden heeft hij onder meer gewerkt voor Der Spiegel, CBS, Los Angeles Times en de Sunday Times.
Met Geheimer Krieg, het omvangrijke project dat hij met collega Christian Fuchs opzette, toonde hij aan dat de afgelopen jaren duizenden martelingen en executies vanaf Duits grondgebied zijn gepland en uitgevoerd. Lees er hier meer over en beluister een interview dat Huub Jaspers van Argos met hem had. Je kunt daar ook de documentaire bekijken die laat zien dat Goetz deze ernstige zaken met een flinke dosis humor weet te benaderen.