Een spannend weekeinde voor de inwoners van De Krim. in een referendum kunnen zij komende zondag kiezen voor aansluiting bij Rusland. En 'ja' kan grote gevolgen hebben voor de geopolitieke verhoudingen. Duiding van Ruslandkenner Joris van Bladel

“War made the state and the state made war.” De Amerikaans historicus-socioloog Charles Tilly, bekend om zijn werk over de geschiedenis van Europese staatvorming, verbindt in zijn analyses gewelddadige episodes uit de geschiedenis met het ontstaan van het huidige Europa.
Nieuwe conflicten tekenen volgens hem nieuwe grenzen. Militair analist en Ruslandkenner Joris van Bladel herhaalde deze inmiddels gevleugelde uitspraak vorige week bij Bureau Buitenland.

De crisis op de vrijwel Russisch verworden (of misschien wel gebleven) Krim leggen heel duidelijk de verschillen bloot tussen de EU-lidstaten. De oude kloof tussen het oude en nieuwe Europa, die de EU probeert weg te poetsen met handreikingen en verdragen, kan volgens van Bladel zomaar weer openbarsten.

Daar blijft het niet bij, waarschuwt Van Bladel. Het conflict op de Krim beïnvloedt niet alleen onze relatie met Rusland en tussen onderlinge lidstaten, ook onze banden overzees kunnen hierdoor veranderen.

Terwijl president Poetin zijn poot stijf houdt en het westen verwoede pogingen doet een antwoord te vinden op de crisis maakt De Krim zich op voor het omstreden referendum komende zondag. De uitkomst zal weinig verrassen. Volgens van Bladel kunnen we alvast met zekerheid stellen dat Rusland de Krim niet meer zal opgeven: een fait accompli is gerealiseerd.
Maar wat betekent dit voor Europa?
Luister het hele gesprek met Joris van Bladel hier terug:

 

Meer achtergronden over De Krim: