Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op dinsdag 4 maart als thema: De reisdocumentaire: een nieuw genre?
We nemen hier maar gewoon de aankondiging van de organisatoren integraal over:
De reisdocumentaires van de VPRO zijn binnen korte tijd bijzonder populair geworden en hebben misschien wel tot een nieuw genre geleid, een kruising tussen reisprogramma, journalistiek en documentaire. Series zoals De weg naar het Avondland, Van Dis in Indonesië, In Turkije, Van Moskou tot Magadan, Van Moskou tot Moermansk bleken hoge kijkcijfers te scoren en werden ook door de recensenten zeer positief onthaald. Zo won de vierdelige reeks Van Dis in Afrika (2008) van Hans Pool de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf, uitgereikt door de Nederlandse televisiecritici. Laatste loot aan de stam is de serie De Bergen achter Sotsji met Jelle Brandt Corstius als reisleider.
Vanavond kijken we achter de schermen van dit populaire genre en gaan we dieper in op het maakproces. Aan de hand van filmfragmenten praten we met researchers, redacteuren, producers en regisseurs van de series. Is hier daadwerkelijk sprake van een nieuw genre en zo ja, waarin onderscheiden de series zich van andere genres? Waar ligt de grens tussen journalistiek en documentaire? Welke vrijheid heb je als documentairemaker in een serie met zo’n uitgesproken format? Hoe staan documentairemakers en visueel antropologen tegenover deze series?
Te gast zijn o.a.:
Roel van Broekhoven, regisseur van de serie O’Hanlons Helden, bedenker van de serie In Europa met Geert Mak en regisseur bij het befaamde VPRO –documentaireprogramma Diogenes. Zowel met Diogenes als met O’Hanlons Helden won hij de Zilveren Nipkowschijf.
Hans Pool, documentairemaker. Regisseur van de serie
De Bergen achter Sotsji met Jelle Brandt Corstius. Daarvoor maakte het succesvolle duo in Rusland de series
Van Moskou tot Magadan (2009) en
Van Moskou tot Moermansk (2010) en in India
Van Bihar tot Bangalore (2012). Zijn laatste documentaire, uitgezonden op maandag 10 februari, is
Poetins Olympische Droom.
Sasha Ourik, researcher. Deed de research voor veel reisdocumentaires, waaronder de series van Hans Pool en Jelle Brandt Corstius, maar ook voor
O’Hanlons Helden van Roel van Broekhoven en
Licht op het Noorden van Hans Pool met Stine Jensen.
Elmar Veerman en Ellen van Dalen, redacteuren van VPRO Grenzeloos: een nieuwe crossmediale website van de publieke omroep. Twee redacteuren en een netwerk van correspondenten en eigen programmamakers bieden context bij het wereldnieuws.
Stefanie de Brouwer, documentairemaker en eindredacteur bij de VPRO. Regisseerde vele reisdocumentaires waaronder
In Europa, samen met Doke Romeijn en Bram Vermeulen
In Turkije en
Langs de grenzen van Turkije. Werkt nu aan een nieuwe serie met Bram Vermeulen in Afrika.
Discussieleider is Janine Prins, documentairemaker, docent documentaire en visuele antropologie.
In het kader van de Holland Doc 24 themaweek 'Reizen', van 8 tot en met 14 maart 2014. Zie ook: www.hollanddoc24.nl
Pakhuis de Zwijger, Kleine Zaal
Piet Heinkade 179 te Amsterdam
18.00 - 19.30 u mogelijkheid om te eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 - 788 44 33
19.30 - 22.00 u programma, toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger.
22.00 -… u borrel
-------------------------------------------