Sotsji – Meteen grijpt de organisatie van de olympische perstoer in. ‘Ze hoeft op die vraag geen antwoord te geven. Ze gaat alleen over het ijshockeystadion.’ Een stilte valt tussen de lege tribunes. De spanning is voelbaar. Een paar seconden eerder heb ik Oeljana Barbisjeva, vice-directrice van het ijshockeystadion, gevraagd wat ze vindt van de negatieve berichtgeving over de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji met de anti-homopropagandawet, milieuvervuiling, uitbuiting van arbeiders en corruptie als voornaamste onderwerpen. De dertigjarige Barbisjeva zwijgt en staart voor zich uit.
Britse en Duitse journalisten dringen aan op een antwoord, maar dat geeft ze niet. De Georgische televisie duikt op me en ik hoor mezelf voor de camera uitleggen waarom Rusland graag een goednieuwsshow naar buiten brengt, zodat het prestigefeest van president Vladimir Poetin niet wordt verstoord.
De cameraverlichting gaat uit en direct richt een persvoorlichtster zich pissig tot mij. ‘Westerse media zijn er alleen maar op uit om negatief over ons te berichten. Je hoopt dat ze een negatieve reactie geeft.’ De discussie met haar over de berichtgeving van de westerse pers houdt aan van de tribunes, via de gang tot bij de bus die op de parkeerplaats ronkend staat te wachten.
In de aanloop naar de Olympische Winterspelen gaat het in het Westen nauwelijks over sport. Meer over bommen die afgaan, homo’s die in de verdrukking staan, uitgebuite arbeiders, het milieu dat naar de knoppen gaat en de Russische ziekte, corruptie, waardoor de Spelen een geschat kostenplaatje hebben van 37 miljard euro. De westerse media hebben geen oog voor wat goed gaat in Sotsji, klinkt het mopperend in Rusland.
Begrijpelijkerwijs gaat de perstoer in op de knappe staaltjes van de Olympische Spelen. Een gloednieuwe hangbrug krijgt een aparte vermelding. Net als de uitzetting van luipaarden als bewijs dat de Russen betrokken zijn bij de natuur. De stadions en de appartementen voor de atleten krijgen een bezoek. Over hun erfenis is ook nagedacht, zodat ze niet wegrotten als de wereld Sotsji heeft verlaten.