Roemenië

Corruptie, skimmers, overlast van zwerfhonden. Roemenië komt niet vaak positief in het nieuws, met uitzondering van de prestaties van voetballers als Chivu en tennissterren als Halep. Veel Europeanen stonden dan ook niet te trappelen toen in 2014 de EU-grenzen werden geopend voor de inwoners van dit Oost-Europese land.

De slag om Brussel: de Europese megastalsubsidie

Megastallen zijn controversieel en zetten we daarom liever niet in eigen land neer. De Amerikaanse varkensgigant Smithfield kreeg subsidie van de EU om vijftig megastallen in Roemenië te bouwen. Gevolg: zeker de helft van de Roemeense varkensboeren is inmiddels op de fles omdat zij niet met het goedkope vlees van de Amerikanen kunnen concurreren.

De slag om Brussel legt het misbruik van EU-subsidies bloot. In de uitzending zegt een EU-ambtenaar dat het volkomen normaal is dat een groot bedrijf veel subsidie ontvangt. Dat kleinere boeren daardoor verdwijnen zou geen enkel probleem zijn. De uitzending zorgde voor zoveel ophef dat er zelfs een motie werd ingediend in de Tweede Kamer om de Europese subsidie te stoppen. De motie werd breed gesteund en aangenomen.

In Europa: Roemenië 1989

Het is misschien een van de meest gruwelijke kerstdagen uit de vorige eeuw. Het is 1989, de muur is anderhalve maand ervoor gevallen. Voor de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu en zijn vrouw Elena had die val desastreuze gevolgen. Ze worden na een kort en klungelig proces tegen de muur gezet en doodgeschoten. Het communisme in Roemenië komt ten einde.

In deze aflevering van In Europa reconstrueren ooggetuigen deze dramatische periode. Hoe kon het regime in Roemenië plotseling ineen storten? Wat dreef de demonstranten? Hoe zagen de laatste momenten van Ceaușescu's leven eruit? En welke impact had de abrupte overgang naar het kapitalisme in Roemenië?

Metropolis: de grootste familie van Roemenië

Vader Tanase is hoofd van de grootste familie van Roemenië. Ze zijn met wel 400. Tanase is priester en runt een dorp waar vrouwen die anders abortus zouden laten plegen, mogen komen wonen. Als de kinderen eenmaal geboren zijn ontfermt Vader Tanase zich over moeder en kind.

Sinds er een einde kwam aan het dictatoriale regime van Ceaușescu is abortus legaal in Roemenië. En het abortuscijfer steeg meteen explosief. Wil je weten waardoor dat komt? Luister dan ook deze reportage van Bureau Buitenland terug.

En wil je meer reportages van Calin, de Metropolis-correspondent in Roemenië, terugzien? Op deze pagina vind je een overzicht van al zijn bijdragen aan het programma.