Duitsland
Op het voetbalveld is het nog steeds oorlog tussen Duitsland en Nederland, maar ondernemers en kunstenaars zouden niet meer zonder de oosterburen kunnen. Niet alleen Nederland, ook Europa is steeds afhankelijker van Duitsland. Met voorop bondskanselier Angela Merkel, volgens het magazine Time de machtigste vrouw ter wereld.
Het Duitsland van mijn moeder
In de zesdelige serie Het Duitsland van mijn moeder reist programmamaker Britta Hosman de familiegeschiedenis van haar moeder na, en daarmee die van heel naoorlogs Duitsland. Kijk hier alle afleveringen, lees een interview met de maker en neem een kijkje achter de schermen.
Live vanuit Berlijn!
Al decennia trekken duizenden Nederlandse kunstenaars naar Berlijn. Waarom? Wordt de kunst die ze daar maken er echt beter van? Tijdens de verkiezingen in Duitsland in 2013 vertrekt de redactie van VPRO's culturele radioprogramma de Avonden (nu: Nooit meer Slapen) naar Berlijn en spreekt daar tijdens een drie uur durende live uitzending met bekende en minder bekende Nederlandse kunstenaars over hun migratie naar deze broedplaats. Wanneer slaag je en wanneer is de reis mislukt? Met live muziek! Leuk om deze uitzending te vergelijken met die van VPRO's Bonanza! ('Herfst in Berlijn') of R.A.M.
tegenlicht: made in germany
We blijven even gluren bij de buren voor inspiratie. Want terwijl de Nederlandse economie blijft kwakkelen rond de 0 en 1 procent blijft die van Duitsland maar groeien. Waarom doen de Duitsers het zoveel beter dan wij? Alexander Oey steekt voor Tegenlicht de grens over om de geheimen van het Duitse succes te doorgronden. Een soort zakendoen voor dummies.
In Europa: 1961 - DDR
De centrale rol van Duitsland in Europa is historisch zo gegroeid. Na de Tweede Wereldoorlog is het land de splijtzwam van de ontluikende Europese eenheidsgedachte, met daarin een onuitwisbare rol voor de Berlijnse Muur. De val van deze Muur in 1989 plaveit de weg voor een sterk en stabiel Europa. De Muur blijft daarna symbool van verdeeldheid: vrijheid tegenover onvrijheid, democratie tegenover communisme en vrije markt- versus een bureaucratisch gestuurde economie.