Lars wil graag naar Zahle, een plaats in het achterland van Libanon. Dit stadje ligt op enkele kilometers afstand van de strijders van Hezbollah, IS, Assad en de Syrische rebellen. In dat stadje woont meneer Khayat, een excentrieke en fanatieke kunstverzamelaar. Zijn verzameling is miljoenen waard, maar verkopen doet hij niet. De kunstschatten zijn misschien wel het best bewaarde geheim van Libanon. Lars wil van Beirut naar Baalbek: op zoek naar de bijzondere verhalen achter Khayats verzameling en een verhaal vertellen over de kracht van schoonheid te midden van geweld.
Lees hier zijn plan.
Uit de vele inzendingen koos de jury vijf kandidaten. Lees hier wat ze van plan zijn. Eén van hen mag straks op reis.
lars dellemann
Maite Karssenberg
De vader van Maite is een groot liefhebber van islamitische geometrische patronen. Hij snapt hoe ze in elkaar steken; hij ontwerpt ze zelf. Maar van zijn vele bedenksels kwam tot voor kort zelden iets terecht. Zijn dromen materialiseerden niet. Tot hij op een dag uit zijn zolderkamer kwam stormen. In een wolk van jongensachtige opwinding riep hij: 'Ik heb een mozaïek ontworpen dat nog nooit door iemand bedacht is!'
Maite wil met haar vader een reis door Iran maken, gewapend met het mozaïekontwerp. Ze gaan op zoek naar een fabriekje waar haar vaders ontwerp gemaakt kan worden. Als het hen lukt, heeft haar vader eindelijk een tastbaar bewijs van zijn genialiteit. Een echt wiskundig-religieus kunstwerk.
Lees hier haar plan.
sabeth snijders
Sabeth heeft een vriendin met een kinderwens, Mouna. Wat voor de Marokkaanse Mouna begon als een sluimerend verlangen, is veranderd in een obsessie. Aangezien de geschikte partner nog niet in beeld was, spraken ze samen over adoptie. De vriendinnen ontdekten dat er de afgelopen vijf jaar vanuit België slechts vier kinderen uit Marokko werden geadopteerd. Mouna is van Marokkaanse origine, moslim en beschikt over genoeg materiële middelen; ze voldoet aan alle strenge eisen van de Marokkaanse overheid. Een reis naar Marokko lijkt daarom dé oplossing.
Een roadtrip van twee vriendinnen om adoptie vanuit Marokko te onderzoeken en erachter te komen waar dat hevige verlangen naar een kind toch vandaan komt.
Lees hier haar plan.
Julia ter Veld
Voor Julia was Afrika het continent van bolle buikjes en geïmproviseerde voetballen. Tot haar moeder naar Gambia ging en verliefd werd op Yankuba. Regelmatig zit haar moeder achter haar webcam. Ze heeft voortdurend de slappe lach en draait uren achtereen dezelfde reggae. Als Julia ziet hoe blij ze is, deelt ze haar geluk. Tegelijkertijd twijfelt ze. Haar moeder is niet alleen verliefd, maar ook ziek. De wereld om haar heen is vol ongeloof over hoe makkelijk haar moeder door deze kanker lijkt te glijden. Niet veel dochters hebben de kans hun moeder verliefd te zien. Voorlopig accepteert Julia het mogelijke addertje onder het gras, maar het liefst zou ze naar Gambia gaan om Yanks’ kant van het verhaal te voelen.
Lees hier haar plan.
Pim Lammers
Het liedje ‘Papa, doe niet zo idioot’ klinkt bij Pim nog vaak door zijn hoofd. Pas twee jaar geleden wist hij waarom: zijn vader is autistisch. Zijn eerste biertje kreeg Pim van zijn oom en praten deed hij met zijn moeder. Ze praten niet met elkaar, en weten niets van elkaar. Nadat zijn ouders gingen scheiden, kwam Pim één keer bij vader op bezoek. Aan de muur hing een kaart van Europa, met een lijn van Groningen tot ergens in Frankrijk. Dat gaat hij lopen, en Pim gaat met hem mee.
Lees hier zijn hele plan.
De jury
Dit jaar bestaat de jury uit: Daan Windhorst, Nikki Dekker, Abdou Bouzerda en Jeroen van Bergeijk. Hier lees je meer.
de winnaar
De winnaar van de VPRO Bagagedrager wordt op maandag 18 april bekend gemaakt in Nooit meer slapen door schrijver Frank Westerman.
De winnaar krijgt een publicatie op Fosfor. Een verkorte versie wordt in de VPRO Gids gepubliceerd.
Camera: Tamara van den Berg
Montage: Mandy Bezema
Geluid: Alfred Koster/ Tom Klaassen
Productie: Linda Bos, Iris van der Valk, Merijn Wierenga, Matthijs van Rumpt