Ook politieke aanmaningen laten de minister van Justitie volstrekt koud

Yesilgöz houdt zich doof voor verzoek om inzage Poch-documenten

Al bijna twee jaar vraagt de Tweede Kamer aan de minister van Justitie om inzage in documenten over de zaak-Poch. Nadat voormalig Minister Ferd Grapperhaus in 2021 beloofde om het archief van deze zaak ‘zo snel mogelijk’ naar de Kamer te sturen, wil zijn opvolger Dilan Yesilgöz dit toch geheimhouden. Ook na politieke aanmaningen geeft Yesilgöz geen krimp.

Over de zaak van de oud-Transavia-piloot Julio Poch, die ruim acht jaar onschuldig in een Argentijnse gevangenis zat, en de omstreden rol die Nederland hierbij speelde, zijn dikke rapporten geschreven. Hieruit bleek dat de Nederlandse overheid niks te verwijten viel, maar daar denken verschillende vooraanstaande rechtsgeleerden anders over. 

Daarom wil de Tweede Kamer de documenten inzien om zelf een oordeel te kunnen vellen. Afgelopen woensdag trok de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid voor de zoveelste keer aan de bel. 

Deze wens gaat echter niet in vervulling, als het aan Yesilgöz ligt. De bewindsvrouw meent dat ‘meerdere betrokkenen’ bij openbaarmaking van de documenten ‘onevenredig benadeeld’ zouden worden. 

De vraag is of dat een valide argument is. De Kamer wil inzage in de documenten met een beroep op Artikel 68 van de Grondwet. Die bepaalt dat een bewindspersoon de gevraagde informatie alleen kan weigeren indien openbaarmaking in strijd is met het belang van de Staat. 

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans gaat in op deze kwestie en het Grondwetsartikel waar de Kamer zich op beroept. Moet Yesilgöz niet doen wat de meerderheid van de Kamer haar vraagt? En hoe nu verder? 

Zaterdag 28 januari, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Wim Voermans

Hoogleraar Staats- en bestuursrecht

achtergrond

Yesilgöz bijt zich vast in geheimhouding zaak-Poch, ondanks belofte Grapperhaus

Er gebeuren soms de vreemdste dingen in de Nederlandse politiek. Op papier is de Tweede Kamer dan misschien het hoogste politieke orgaan, de praktijk is regelmatig anders.
Dat werd afgelopen woensdag weer eens duidelijk tijdens een vergadering van de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid.

Waarom Grapperhaus plots met geld voor Poch over de brug komt

Hij verraste vriend en vijand met zijn plotselinge besluit. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegde twee weken geleden in de Tweede Kamer ineens een ‘onherroepelijke financiële tegemoetkoming’ toe aan Julio Poch.

Nog steeds kan het boek over de zaak-Poch niet dicht

Internationaal strafrechtdeskundigen betwijfelen of Nederland rechtmatig heeft gehandeld in de zaak van oud-Transavia-piloot Julio Poch. Een onderzoekscommissie concludeerde in februari dat de Nederlandse Staat niets te verwijten viel. Maar vooraanstaande wetenschappers plaatsen daar kanttekeningen bij.