Een vraag die nog boven de markt zweeft is of het koningshuis zich bemoeid heeft met de affaire rond de geplaagde oud-piloot. Daar zijn aanwijzingen voor en de Tweede Kamer wil er opnieuw onafhankelijk onderzoek naar laten uitvoeren. Hoe groot is de kans dat de onderste steen boven komt?
Peter Rehwinkel, oud-Kamerlid voor de PvdA, staatsrechtdeskundige en schrijver van het recent verschenen boek over de geschiedenis en de toekomst van de monarchie Amalia, de plicht roept, reageert.
de affaire-Poch en het koningshuis
'Lastig voor Máxima'
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil Julio Poch toch een schadevergoeding geven. Een opmerkelijke draai in een zaak die de Tweede Kamer al jaren bezighoudt.
Abonneer je op Argos-podcast
De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.
sprekers
Peter Rehwinkel
Oud PVDA-kamerlid, staatsrechtdeskundige en schrijver van Amalia, de plicht roept
achtergrondverhalen
‘Zaak-Poch maakt Nederlanders vogelvrij in het buitenland’
Regering en Tweede Kamer moeten zo snel mogelijk een ‘lek’ in het rechtshulpbeleid van Nederland dichten dat is ontstaan door de affaire rond Julio Poch. Nederlanders lopen nu namelijk de kans dat zij, net als Poch, ‘op oncontroleerbare wijze in een buitenlandse gevangenis verdwijnen’.
Boven het politieonderzoek naar Julio Poch brandde altijd een oranje lampje
Nederlandse politie en justitie blijken in juni 2007 informatie over de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch aan Spaanse autoriteiten te hebben gegeven, na een aanbod van Spanje om te helpen ‘indien de zaak voor Nederland te gevoelig ligt in verband met het koningshuis’.