Argos

Op zoek naar duizenden vermiste vluchtelingenkinderen

Duizenden vluchtelingenkinderen zijn na aankomst in Europa vermist geraakt. Hoe kan dat? Waarom weet niemand waar ze zijn en wat er gebeurd is? En waarom weet niemand hoeveel het er precies zijn?

Twee jaar geleden noemde Europol het aantal van 10.000 vermiste vluchtelingenkinderen. Al gauw nuanceerde de politieorganisatie dit nieuws: ook Europol heeft geen zicht op het totale aantal kinderen dat verdwijnt. Ze noemden het aantal om aandacht te vragen voor de problematiek, omdat ze vrezen dat de kinderen slachtoffer worden van criminele netwerken. Toch is er sindsdien niets veranderd. Sterker: in een deze week verschenen rapport meldt Europol dat er nog steeds geen zicht is op het aantal vluchtelingenkinderen dat slachtoffer wordt van mensenhandelaren.  ‘Maar een toekomstige stijging wordt verwacht.’
 
Hoe kunnen duizenden kinderen zomaar verdwijnen in Europa? En gebeurt dit ook in Nederland?  
Het internationale journalistencollectief ‘Lost in Europe’ gaat op zoek. Argos participeert in dit project samen met journalisten van onder andere de BBC en The Guardian, en IRPI – Investigative Reporting Project Italië.
 
In de kelder van het ALab in Amsterdam deden meer dan 40 experts een poging om alle beschikbare informatie over de verdwenen vluchtelingenkinderen bij elkaar te leggen. Zaterdag in Argos hoort u de resultaten.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Sanne Terlingen

Journalist bij Argos

Geesje van Haren

Journalist bij Small Stream Media

Hannah Kooy

Onderzoeker van Lost in Europe

Wil van Gemert

Adjunct-directeur van Europol

achtergrondverhalen

Minstens 7000 vluchtelingenkinderen verdwenen in Europa

Zeker 7024 vluchtelingenkinderen zijn in 2017 verdwenen uit asielzoekerscentra in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale onderzoeksjournalistiekcollectief Lost in Europe.

over het onderzoek

Lost in Europe