Argos

Moslims in Nederland, hoe nu verder?

Moslims in Nederland en daarbuiten worstelen met de vraag of, hoe, hoe vaak en op welke manier ze moeten reageren op de opkomst van het extremisme en de aanslagen door Jihadi’s.

De spanning loopt op. Steeds vaker moeten moslims zich verantwoorden in het openbaar voor daden waar ze zich niet verwant mee voelen. De discussie moet echter wel gevoerd worden, want dat een groeiend aantal jongeren zich aangetrokken voelt tot de Jihad is een feit en dat kan ook zo maar ineens een neef, buurmeisje of een eigen kind zijn. Die dreiging van binnenuit en het wantrouwen richting en de angst voor moslims in de samenleving groeit evenredig. Een gesprek over de vraag of, hoe en waarom moslims zich (meer) teweer moeten stellen en zich moeten uitspreken over aanslagen die in naam van hun godsdienst worden gepleegd. En hoe nu verder?
Te gast zijn onder meer Mehmet Cerit, hoofdredacteur van weekblad Zaman Vandaag, Hassnae Bouazza, journalist en publicist.

de boeken

Sjoerd de Jong (NRC-ombudsman en publicist) las de vuistdikke biografie van de Surinaamse politicus Henck Arron “Man van het moment”, geschreven door Peter Meel.
En de nu weer zeer actuele heruitgave met toelichting van de oratie uit 1936 van de lang vergeten staatsrechtsgeleerde George van den Bergh “Wat te doen met antidemocratische partijen?”, ingeleid en besproken door Bastiaan Rijpkema, Rene Cuperus en Paul Cliteur.
Wat te doen met antidemocratische partijen? De oratie van George van den Bergh uit 1936. Ingeleid door Bastiaan Rijpkema, voorwoord Rene Cuperus en nawoord Paul Cliteur. Elsevier Boeken, 2014
Peter Meel: Man van het moment. Een politieke biografie van Henck Arron. Prometheus Bert Bakker

fragmenten