Argos

Secutarisatie: Komt het gif van de crisis terug als medicijn? (deel 1)

De crisis die in 2008 begon, werd veroorzaakt door ‘giftige’ financiële producten.

Ingewikkelde constructies met daarin ingenieus verpakte, slechte hypotheken, die door de huizenbezitters niet afbetaald konden worden, veroorzaakten een economische ramp. De gevolgen daarvan zijn nog dagelijks voelbaar. Een van de economische problemen op dit moment is dat het uitlenen van geld aan bedrijven stagneert. Om de economie te stimuleren moet die geldstroom weer op gang komen. Om dat voor elkaar te krijgen keren securitisaties, verpakte en herverpakte hypotheken, weer terug op de markt.

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, maakte twee weken geleden bekend dat zijn instelling securitisaties gaat opkopen om ervoor te zorgen dat de markt in dat omstreden product weer op gang komt. Er zijn geen concrete bedragen genoemd, maar in de wandelgangen is een bedrag van 50 miljard euro te beluisteren. Vanuit de banken wordt dat gezien als een goede stap. Zij hebben hiervoor gelobbyd. Maar experts uiten kritiek. Wat gebeurt er als de investeringen van de ECB niet goed uit blijken te pakken? En is de terugkeer naar het financieringsmiddel dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de crisis überhaupt wel een goede oplossing? Is het gif dat in 2008 de crisis veroorzaakte, nu het medicijn?

Nominatie Prix Europa 2014
Deze Argos-uitzending over securitisaties dingt mee naar de Prix Europa 2014 in de categorie Radio Current Affairs.
Onder de Engelse titel:The Miraculous Money Machine: A Banker’s Tale.
Bekijk hier de visual trailer.

 

de boeken

In het boekenpanel bespreken Margalith Kleijwegt en Raymond van den Boogaard twee boeken over oorlog, oorlogsslachtoffers en hulpverleners.  
- Niels Veldhuizen, Oorlog in mijn kop, Erfenis uit Uruzgan, uitgeverij Nw Amsterdam
-Emily Mayhew, Gewond. Van het slagveld naar het militair hospitaal, uitgeverij De Bezige Bij.

Presentatie: Max van Weezel

fragmenten