Argos

Kritiek op farmaceuten: CBG voorzitter Bert Leufkens antwoordt

Bert Leufkens is voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, het CBG. Dat college bewaakt de veiligheid van medicijnen in Nederland. In Argos is felle kritiek geuit op het CBG. Waarom laat het CBG het geneesmiddel Diane35 nog steeds toe?

Een middel tegen acne, dat ook beschermt tegen zwangerschap, dat ernstige bijwerkingen kan hebben en waar onder de gebruiksters ervan de afgelopen jaren 40 doden zijn gevallen. Al jaren is bekend dat er bij derde- en vierde generatie anticonceptiepillen twee keer zoveel tromboses voorkomen dan bij de eerdere generaties pillen. Ook daar zijn tientallen doden gemeld onder consumenten. Waarom laat het CBG ook die pillen op de markt? Ex-CBG-lid Huub Schellekens, hoogleraar in Utrecht, noemde het CBG in Argos van februari vorig jaar “een pervers systeem”, dat grote farmaceuten bevoordeelt en dat vooral middelen op de markt toelaat tegen kwalen waar al middelen tegen bestaan.

Hoe transparant is het CBG? En is er sprake van belangenverstrengeling met de farmaceutische industrie, zoals Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelen Bulletin, vorige maand zei in Argos.
Te gast in deze uitzending is Bert Leufkens, hij geeft in een live-interview antwoord op de kritiek.

bij deze uitzending
Hélene van Beek heeft voor Argos en Zembla onderzoek gedaan naar de Diane 35 pil. Een pil met gevaarlijke bijwerkingen die zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Hoe kan het dat deze pil nog steeds op de markt blijft. In dit gesprek vertelt zij over haar drijfveren en de moeilijkheden en tegenwerking die zij ondervond tijdens haar onderzoek.

Kamervragen
Een jaar geleden uitte Huub Schellekens, microbioloog en voormalig lid van het College ter Beoordeling Geneesmiddelen kritiek op de werkwijze van het CBG. Henk van Gerven (SP) stelde Kamervragen. Na uitstel reageert Minister Schippers op 14 januari 2014 door middel van beantwoording van de Kamervragen.

de boeken

Iedere maand in Argos bespreken twee recensenten nieuwe onderzoeksjournalistieke boeken of non-fictieboeken, die daaraan raken. Deze week bespreken Marc Chavannes (NRC) en Suzan Borst (Zembla) de volgende titels: De rebellen van Crucell. Hoe vijf farmapiraten drie miljard ophaalden van Marc Blaisse (Prometheus Bert Bakker, 2013) Dossier -JSF. Joint Strike Fighter, het megaproject, de politiek, de aankoop van Christ Klep (Boom, 2014)

fragmenten