De medische hulpmiddelenindustrie is in Nederland winstgevender dan de farmaceutische industrie, maar over het spel aan de onderhandelingstafel is maar weinig bekend.

Hoe ligt de machtsverdeling tussen leveranciers, inkopers en specialisten bij de inkoop van medische hulpmiddelen? Wie besluit met welke implantaten en apparatuur een ziekenhuis werkt en wie houdt toezicht op de kwaliteit?

Argos onderzoekt in samenwerking met Follow The Money en Small Stream Media de invloed van leveranciers op de medische zorg: van inkoop tot ingreep.

Oproep

Is bij jou een verkeerde maat hartklep geïmplanteerd? Ben je behandeld met de Crown- of Mitroflow-klep? Of ken je iemand in jouw omgeving die dit heeft meegemaakt? Deel dan je verhaal met ons.  

Klik op 'open' voor meer informatie

Argos doet onderzoek naar hartkleppen. Veel leveranciers hanteren op dit moment onjuiste maten: de hartklep blijkt in werkelijkheid kleiner te zijn dan op de verpakking vermeld staat. Patiënten lopen hierdoor gezondheidsrisico's en hebben een grotere kans om te overlijden. 

Daarnaast zijn we benieuwd naar ervaringen met de zogeheten CROWN-klep, ook wel Mitroflow-klep genoemd, van fabrikant LivaNova. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat deze klep snel slijt, kan scheuren en lekken.

Alle verhalen

Prijzen van implantaten blijven een diep bewaard geheim

23-07-2021

Het blijft lastig om te achterhalen hoe de hazen lopen in Nederlandse ziekenhuizen bij de inkoop van onder meer kunstheupen, hartkleppen en pacemakers. De prijzen van de implantaten zijn terecht niet bekend gemaakt, oordeelt de rechtbank in Utrecht:
• Lees verder →

Waarom de prijzen van kunstheupen en pacemakers het best bewaarde geheim van de zorg zijn

25-03-2021

Fabrikanten van medische implantaten dwingen ziekenhuizen om hun inkoopafspraken geheim te houden, op straffe van schadeclaims. Journalist Ilona Dahl probeert al jaren te achterhalen hoe duur de implantaten zijn die academische ziekenhuizen inkopen. Een verslag van drie jaar juridische strijd om meer transparantie.
• Lees verder →

Hartklepfabrikanten misleiden hartchirurgen en patiënten

09-03-2021

Bedrijven die hartkleppen produceren, vermelden op grote schaal verkeerde maten op hun verpakkingen, wat gevolgen kan hebben voor patiënten. Een hartchirurg uit Groningen stuit op weerstand als hij het probleem aan de kaak stelt. Het mondt uit in een jarenlange strijd, die nog steeds niet is opgelost.
• Lees verder →

Het gevecht om de chirurgische nietmachines

09-10-2020

Een aantrekkelijke deal met een Chinese leverancier zet de verhoudingen in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk op scherp. De inkopers stuiten op verzet van de chirurgen, die niet met onbekende apparatuur willen werken. Intussen start monopolist Johnson & Johnson, bij wie het ziekenhuis al jarenlang inkoopt, een felle lobby om de nieuwkomer buiten de deur te houden.
• Lees verder →

De schaduwmacht in het ziekenhuis

07-10-2020

De inkoop van medische hulpmiddelen in ziekenhuizen – denk aan implantaten en apparatuur – is een gesloten wereld waarbinnen spanningen tussen artsen en inkopers hoog kunnen oplopen. Fabrikanten bedienen zich van agressieve marketing om hun producten in de operatiekamers te krijgen, beschikken over een leger aan geroutineerde verkopers, en zorgen dat de artsen aan hun zijde staan.
• Lees verder →

Fabrikanten van beruchte matjes opereren mee met gynaecologen

achtergrond

Duizenden vrouwen kregen een kunststof bekkenbodemmatje geïmplanteerd en dragen nu levenslang de gevolgen. Het inmiddels verboden implantaat werd destijds onder begeleiding van fabrikanten ingebracht, zonder dat patiënten dit wisten.
• Lees verder →

Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein en voorzitter van patiëntenorganisatie MeshedUp, Maria Smit, reageren. 
• Luister de reportage → 

Fabrikanten opereren mee op OK

achtergrond

Fabrikanten van implantaten, zoals hartkleppen, pacemakers en heupprotheses helpen mee bij operaties, blijkt uit onderzoek van Argos en Small Stream Media. Dit gebeurt vaak zonder dat patiënten hiervan weten.
• Lees verder →

Met name in de orthopedie en cardiologie is de aanwezigheid op de OK al vanaf de jaren negentig gebruikelijk. 
• Luister de reportage → 

Blijf op de hoogte