GoGo penguin Wim Kegel Armand Angster Brodsky Quartet Alma Afrobeat Ensemble Rabasa

opmerkelijke nieuwe releases

CD  Man Made Object (Blue Note) - GoGo penguin
Man Made Object is de titel van het nieuwe, derde album van pianotrio GoGo Penguin uit Manchester. Rare naam voor een plaat wellicht, maar GoGo Penguin is dan weer een rare naam voor een jazzgroep. Het trio werd met hun tweede album genomineerd voor de prestigieuze Mercury Prize in Engeland. Hierna werd de groep getekend door Blue Note voor een contract van meerdere platen, met ‘Man Made Object’ als eerste release. GoGo Penguin presenteert op deze plaat minimalistische pianojazz in de standaardbezetting van piano, drums, bas. Akoestisch ingespeeld, met een ongekend licht gevoel en vol invloeden uit de pop. GoGo Penguin is op 26 maart te zien op het nieuwe jazzfestival Transition in TivoliVredenburg, Utrecht.
MvH

CD Drumwise (Challenge) - Wim Kegel
Slagwerk en piano als duo. Niet alledaags - maar als twee van de beste jazzmusici van Nederland, drummer Wim Kegel en pianist Marc van Roon, zich op zo’n project storten dan hoeft het niet te verwonderen dat het resultaat meer dan de moeite waard is. Rinus van der Heijden schreef al lovend over de CD , die niet splinternieuw is maar nog steeds actueel: 19 februari spelen de twee in TivoliVredenburg. Zes nieuwe stukken op deze CD, en vier klassiekers, waaronder bijvoorbeeld Cole Porters Night and Day, en Fleurette Africaine van Duke Ellington. Bijna onherkenbaar, maar speels, inventief en heerlijk om naar te luisteren.
AvN

CD Solo clarinet (Triton) - Armand Angster
De Franse klarinet- en basklarinetvirtuoos Armand Angster was de afgelopen maand in Nederland voor een reeks concerten in het kader van het Basklarinet Festijn. Angster speelt zowel geïmproviseerde als moderne gecomponeerde muziek - voor zijn ensemble Accroche Note zijn door tal van componisten in de afgelopen decennia nieuwe stukken geschreven. De stukken op de nieuwe CD, allemaal voor klarinet of basklarinet solo, in een enkel geval in combinatie met elektronica, variëren van trash-metal-achtige klanken in Art of Metal van de jonge Franse componist Yann Robin, via het jazzy aan Miles Davis opgedragen High van Ivan Fedele, tot het hoog abstracte klankenspel van de intellectuele Engelse componist Brian Ferneyhough.
AvN

CD Trees, Walls, Cities (Chandos) - Brodsky Quartet (iTunes)
We schreven al eerder over dit project van het Brodsky Quartet. Nu is er de CD. Of je nu gelooft in de helende kracht van muziek of niet, feit is dat mensen uit zo'n beetje alle culturen muziek gebruiken om hun diepste gevoelens en overtuigingen tot uitdrukking te brengen. Muziek verbindt, en - wieweet - geneest. Dat was drie jaar geleden het uitgangspunt van het City of London Festival. En rond dit thema liet het Brodsky Quartet, op verzoek van het festival, een compositie maken. Trees, Walls, Cities is niet bepaald een 'gewoon' muziekstuk. Het is niet door één, maar door liefst negen componisten geschreven, op teksten van acht verschillende dichters. Inspiratie werd gevonden in beroemde steden met muren - muren die bedoeld zijn om de vijand buiten te houden, of juist om het volk binnen te houden, of een scheiding tussen groepen mensen te vormen.
AvN 

CD It’s time (Slow Walk Music) - Alma Afrobeat Ensemble
Afrobeat, modern and vintage, dat is de muziek die het Alma Afrobeat Ensemble naar eigen zeggen maakt. De groep komt uit Barcelona, en de muzikanten hebben zich laten inspireren door onder anderen Fela Kuti, Miles' Bitches Brew, the Ethiopique Series en A Tribe Called Quest. It’s time, het derde album van het Alma Afrobeat Ensemble, heeft twee gezichten. In het eerste deel speelt de groep energieke en groovy afrobeat vol toetergeschal, orgelloopjes, gitaarriffjes en percussie. De Nigeriaanse zanger Joe Psalmist, die heerlijk kan uithalen, speelt voor het eerst mee en is een echte aanwinst. Na vier nieuwe nummers in het eerste deel volgt nog wat bestaand werk in nieuw opgenomen versies. Helaas overtuigen die nieuwe versies minder en voelen ze wat geforceerd modern en elektronisch aan (in de richting van dub en hiphop).
MvH 

CD Ora ta Pasa (Coast to Coast) - Rabasa
De Kaapverdianen zijn trots op hun muziek. Vooral de Kaapverdianen in de diaspora. Zo ook de Rotterdamse groep Rabasa - genoemd naar de bron waar de broertjes Ortet vroeger hun water haalden - laaft zich aan de Kaapverdische muziektradities. Op hun nieuwste CD Ora ta Pasa, dat ‘de tijd tikt voorbij’ betekent, is zo ongelooflijk mooi en warm geproduceerd, je voelt bijna de droogte en de zon op je huid. Het is ook mooi dat het album niet eenvormig is. Verschillende sferen en ritmes - soms loom, soms uptempo, altijd dansbaar - zorgen voor de afwisseling. Naaste de heerlijke samenzang van de (vier) broertjes Ortet hoor je een cavaquinho, ferrinho, accordeon, gitaar en percussie.  Er zijn ook drie gastmusici, violiste Aili Deiwiks, trombonist Efe Erdem en cellist Alejandro Sanchez. 
CC