Buiten Spelen

sessies op bijzondere locaties in de buitenlucht

Met trots presenteren wij: Buiten Spelen, sessies waarin artiesten uit binnen- en buitenland in een ongewone setting hun muziek ten gehore brengen. Welke setting? Buiten, dus! Miniconcerten tussen de bomen, op het dak, bij de vijver of op het gras, met het VPRO-gebouw als terugkerende figurant. Je hoort vogels fluiten, het getik-tok van de naburige tennisclub, een passerende auto of misschien de schreeuw van een pauw. Wanneer de artiesten niet naar Hilversum kunnen komen, komen wij naar de artiesten toe. En zul je dus af en toe Buiten Spelen-sessies op andere locaties zien. Kijk niet gek op wanneer artiesten andere instrumentatie gebruiken, gastmuzikanten meenemen, nieuw werk laten horen of de hele sessie improviseren: in de Buiten Spelen-sessies kan het allemaal. Buiten Spelen wordt ook wekelijks op donderdag uitgezonden op NPO 2 Extra.

De Koreaanse Park Jiha, die we kennen van het duo [su:m], speelt op de saenghwang (mondorgel) en de piri (dubbelriet). Park combineert het instrumentarium en de complexe expressie van de Koreaanse traditionele muziek met een moderne sound. Park speelt hier met haar band bestaande uit basklarinet (en sax), vibrafoon en percussie in de tuin van het Haagse Nutshuis tijdens het festival ReWire. 

Laura Agnusdei vulde de tuin van het Nutsgebouw in het hart van Den Haag tijdens ReWire met wonderlijke klanken. De Italiaanse saxofonist en student van de sonologie-afdeling van het Koninklijk Conservatorium geeft de saxofoon een leidende rol in haar composities en ze brengt akoestische, digitale en analoge geluidsbronnen samen waarmee ze sonische landschappen creëert die wisselen tussen melodie en textuur, traditionele liedvorm en improvisatie. Haar debuut, Night / Lights, op het Britse label The Tapeworm, bevat vier opzwepende elektro-akoestische composities die van donker naar licht afdrijven.

Het Londonse jazzkwartet Dinosaur speelt op het terras van de artiestenfoyer van Muziekgebouw Eindhoven. Het kwartet rondom trompettist Laura Jurd beweegt zich tussen synthesizer-pop en jazzmuziek. Hun debuutalbum Together, As One uit 2016 was een daverend succes. Onlangs verscheen Wonder Trail met negen verrassende stukken. Deze opnames zijn gemaakt tijdens So What's Next.

Zanger en koraspeler Sekou Kouyate komt uit Guinea en groeide op in een zeer muzikale familie. Hij mengt traditionele en moderne muziek en wordt de 'Jimi Hendrix van de kora' genoemd. Hier bij Molen De Ster liet hij z'n effectpedalen in de koffer voor een unplugged sessie.

Ellen Zijm (accordeon) en Marijke Schroër (saxofoon) spelen sinds 2013 samen als SaxYOn. Het duo wisselt oud en modern repertoire af en zoekt daarbij altijd naar spanning in de samenklank van hun instrumenten.

Op het dak van ons eigen VPRO-gebouw staat de Utrechtse Robin Kester met haar band. Haar dromerige popliedjes hebben bij luisteraars als jij en ik, én bij de muziekpers al een boel terecht gespitste oren opgeleverd. Robin is nog niet zo heel lang bezig met liedjes maken, maar de popwereld volgt haar al met grote belangstelling. Iemand die meteen al werk van deze kwaliteit aflevert moet natuurlijk op de voet worden gevolgd. Tot nu toe moeten we het doen met een handjevol singles, maar een EP komt eraan. Check Spotify voor meer. En deze sessie natuurlijk. Zangeres Robin Kester. Donderdagavond 4 oktober 2018 om 22.45 op NPO 2 Extra.

Broeder Dieleman in Buiten Spelen! Broeder Dieleman heet in het dagelijks leven Tonnie. Hij woont en werkt te Zeeland. En dat zal je weten ook, want tijdens het tokkelen op de banjo zingt hij in dat ronde, zachte dialect van de Zeeuwen. Als singer-songwriter heeft hij al een behoorlijke staat van dienst. Zo toerde hij met Bonnie Prince Billy en maakte hij al een paar platen. Maar geen van die platen was zo ambitieus als zijn nieuwste. Het dubbelalbum ‘Komma’ (mét uitgebreid fotoboek) is een ode aan de natuur in het krekengebied van het Land van Axel in Zeeuws-Vlaanderen. De opname is ook te zien op NPO 2 Extra op donderdag 27 september 2018 om 23.25 uur. 

De Braziliaanse band Quartabê brengt met de bijzondere combinatie van toetsen, basklarinet, klarinet en slagwerk een ware rollercoaster van goed gemixte genres. Humor en energie zijn de sleutelwoorden van de vier leden Joana Queiroz (tenorsax, klarinet, basklarinet), Maria Beraldo Bastos (klarinet, basklarinet), Mariá Portugal (drums) en Chicão (keyboards). In dit optreden spelen ze Coisa 5, Coisa 8 en Oduduá. De sessie werd opgenomen in  Park Brakkenstein in Nijmegen tijdens de Music Meeting 2018.

De opname was ook te zien op NPO 2 Extra op donderdag 20 september 2018 om 22.55 uur. 

Zangeres Wende! Tijdens Into The Great Wide Open, het festival op Vlieland, maakte de VPRO sessie-opnamen in de duinen, met de ruisende zee op de achtergrond. Wende heeft zich de laatste jaren bewezen als een van de meest veelzijdige artiesten van ons land. Ze weet met haar overtuigende expressiviteit iedere keer haar publiek te betoveren, ongeacht of wat ze doet pop, electro, klassiek of hedendaagse muziek is. De teksten van haar recente, Nederlandstalige liedjes, zijn urgent en soms confronterend, en ze ademen een onvermijdelijkheid die domweg hoort bij het leven. Wende zingt en speelt op het keyboard; Robin Berlijn is de gitarist. Titels: Blijf, Vrij Me, Laat Mij Het Zijn, Voor Alles. Donderdagavond 13 september 22.50 uur, op NPO 2 Extra

In de traditionele muziek uit het zuiden van Albanië is het klagen tot een ware kunst verheven. De eeuwenoude traditie van de zogeheten saze is dankzij producer en wereldmuziekpionier Joe Boyd opnieuw onder de aandacht van de wereld gebracht. Een speciaal voor de gelegenheid van de Music Meeting in Nijmegen geselecteerd gezelschap van topmuzikanten uit de regio trad daar op. Saz'iso heet de groep, die voor Vrije Geluiden kon worden opgenomen als Buiten Spelen-sessie. De ‘Albanese blues’ hoor je, waarin de drie zangstemmen fraaie melodieën zingen, onderbroken door kleine jammerklachtjes, terwijl klarinet en viool met elkaar wedijveren om de droevigste tonen. Zelden werd zielepijn op zo’n wonderschone wijze verklankt. Hier te zien, en op 30 augustus 2018 om 23.00 op NPO 2 Extra.. 

Derek Gripper is een Zuid-Afrikaanse gitarist die toen hij koravirtuoos Toumani Diabaté voor het eerst hoorde, met een schok ontdekte dat die prachtmuziek door slechts één muzikant gespeeld werd (en niet drie tegelijk). Die verrassing veranderde het leven van Gripper. Hij raakte helemaal in de ban van het 21-snarige instrument - en kon vanaf dat moment eigenlijk niet anders meer dan zoeken naar de mogelijkheid om die prachtige koramuziek ook te kunnen vertolken op de klassieke gitaar. Dat vergde een revolutionair andere speeltechniek, maar na jaren ploeteren kreeg hij het voor elkaar. Zelfs Toumani Diabaté kon nauwelijks geloven dat hij op One Night On Earth slechts één gitaar hoorde. Maar hoezeer Gripper ook gegrepen werd door de West-Afrikaanse koramuziek, hij bleef ook geïnspireerd door de klassieke muziek. Een unieke combinatie van twee werelden dus, in de muziek van Derek Gripper.

Roomful of Teeth is een band, geen koor. Althans, dat zeggen ze zelf. Ze zoeken in hun werk naar alle uithoeken en mogelijkheden van de menselijke stem. Deze opname is gemaakt tijdens de Music Meeting in Nijmegen. De stukken die ze uitvoeren heten 'Allemanda', 'Run Away' en 'Passacaglia'. Roomful Of Teeth bestaat uit: Estelí Gomez – soprano, Abigail Lennox – soprano, Caroline Shaw – alto, Virginia Warnken – alto, Eric Dudley – tenor, Avery Griffin – bariton, Taylor Ward – bas-bariton, Cameron Beauchamp – bas. De sessie is hier te zien èn vanavond 16 augustus 2018 om 22.50 uur op NPO 2 Extra.

Golden Retriever bestaat uit Matt Carlson (modulaire synthesizer & electronica) en Jonatahn Sielaff (klaritet & electronica). Dit uit Portland afkomstige duo creëert sinds 2008 hun eigen geluidsuniversum. Er verschenen al acht albums van dit duo, dat start met modulaire synthesizer en klarinet en met behulp van electronica een klankwereld maakt, meditatief, melodisch, organisch en intens. 
Deze sessie is opgenomen tijdens het Rewire festival 2018 in de tuin van het Nutsgebouw te Den Haag. 
De sessie is hier te zien èn op 23 augustus 2018 om 22.55 uur op NPO 2 Extra.

Het jonge Amsterdamse Dudok Kwartet speelt net zo lief klassieke standaardwerken als moderne stukken. Hun nieuwe cd Solitude heeft als thema: eenzaamheid, rouw, afscheid, wanhoop en ontluistering. Tijdens deze Buiten Spelen in de ijzige kou spelen ze Strijkkwartet nr. 1 'Metamorphoses Nocturnes' van György Ligeti en Mille Regretz van Josquin des Prez, gearrangeerd door David Faber. Het Dudok Kwartet is Judith van Driel op viool, Marleen Wester op viool, Marie-Louise de Jong op altviool viola en David Faber op cello.

De boomlange zanger Meindert Talma uit Surhuisterveen timmert al sinds het midden van de jaren negentig aan de weg in de Nederlandse muziekscene. Zijn teksten, intonatie, timing, toon en presentatie zijn volkomen uniek en herkenbaar. Maar tomeloze roem is hem helaas nog niet ten deel gevallen. Volkomen onterecht natuurlijk. Als zijspoor naast zijn normale werk, bouwt Nederlands Onbekendste Popster momenteel aan een autobiografische reeks. Waarvan zijn meest recente plaat (mét boek) ‘Je denkt dat het komt’ het tweede deel is. Voor VPRO’s BuitenSpelen speelt Meindert Talma met zijn band maar liefst vijf nummers van die nieuwe plaat. 

De naam I am Oak staat meestal voor de band rond Thijs Kuijken, maar tijdens deze sessie speelt hij solo. Kuijken brengt  dromerige folkpopsongs van zijn album Our Blood ten gehore.​

 

Barış Güney bespeelt de bağlama, het Turkse snaarinstrument dat ook bekend staat als saz. Begeleid door rietblazer Erdi Arslan en gitarist Cenk Şanlıoğlu speelt hij zowel eigen composities als traditionele Anatolische liederen. Deze sessie werd opgenomen bij Molen De Ster op het Lombok Festival, onderdeel van Le Guess Who? 2017.

The Mystery of the Bulgarian Voices (ook bekend als  Le Mystère des Voix Bulgares of The Bulgarian State Television Female Vocal Choir) is een Bulgaars vrouwenkoor dat zijn oorsprong vindt in 1952.  Onder leiding van dirigent Dora Hristova brengen ze de opvallende harmonieën van de Bulgaarse zangtraditie ten gehore. Deze sessie werd opgenomen tijdens Le Guess Who? 2017 in de Pandhof bij de Utrechtse Domkerk.

Jim White verdiende zijn brood als bokser, dominee, pro-surfer, fotomodel en taxichauffeur voordat hij werd ontdekt door David Byrne (Talking Heads). Inmiddels is hij een gevestigde naam in de hedendaagse altcountry- en rootsscene.

Terrie Hessels is frontman van de beroemde Nederlandse punkband The Ex. Als solo-improvisator is hij onvermoeibaar in zijn zoektocht naar onconventionele en krankzinnige geluiden. Tijdens Le Guess Who? speelde hij een Buiten Spelen-sessie bij Houtzaagmolen De Ster. 

Sudan Archives (Cincinatti, Ohio) leerde zichzelf viool spelen. Met behulp van elektronica vult ze haar pakkende liedjes aan met harmonieën, effecten en beats. Sudan Archives speelde op het festival Le Guess Who?, en vooraf speelde ze voor Vrije Geluiden een sessie in de Pandhof naast de Utrechtse Domkerk.

'Keizerin van de pipa', zo wordt de Chinese Liu Fang genoemd. De pipa is een luitachtig snaarinstrument met een geschiedenis van zo’n 3000 jaar en wordt door weinigen zo virtuoos en verfijnd bespeeld als Liu Fang - zelfs met koude vingers, in de wind bij Zaagmolen De Ster in de Utrechtse wijk Lombok, waar ze 'A Vulture Hunting Swans' speelt. De sessie was live te bezoeken als onderdeel van het Lombok Festival, een satellietprogrammering van Le Guess Who?.

Gitarist Marzio Scholtens soloalbum We Never Left Town staat vol met gewaagde thema’s, vervreemdende melodieën en onverwachte akkoorden. Heel relaxte muziek met een sfeer van warme zomermiddagen op de veranda, uitzicht over eindeloze prairies en de stofwolk van een kudde paarden aan de horizon. Ook op het parkeerdek van het VPRO-gebouw roept Scholten filmische sferen op. Van het album speelt Scholten 'Taking Down Our Flags' en
'Heartland'.

 

Arp Frique is het muzikale vehikel van Niels Nieuborg, met een dansbare cocktail van afrobeat, disco en funk. In deze sessie speelt Arp Frique twee nummers: ' African Reggae Disco'  (met Ronald Snijders op fluit) en 'Curpin Sabe' (met Americo Brito op zang).

 

Toetsenist Niels Broos en drummer Jamie Peet gaan de uitdaging aan te spelen zonder ook maar iets voorbereid te hebben.  'Dat gaat af en toe faliekant mis, maar je komt ook op dingen die je anders nooit had kunnen bedenken,' aldus Broos.