podcast: Dirk De Wachter duidt opera Dido
De Vlaamse psychiater Dirk De Wachter trok vóór corona volle zalen met zijn boodschap dat we ook ons óngeluk mogen koesteren. In de driedelige podcastserie Dido van VPRO Vrije Geluiden en Noorderkerkconcerten duidt De Wachter de opera Dido and Aeneas van Henry Purcell. Dat verhaal gaat ook over de vergissing die 'streven naar geluk als levensdoel' is.
De stekels uit het verdriet halen...
Dirk De Wachter noemt het streven naar geluk als levensdoel een vergissing. We stoppen verdriet weg als een stekelig object en als het te groot wordt dan praten we er - tegen betaling - over met een psycholoog. In zijn visie zouden we de stekels uit het verdriet moeten halen, zodat we het weer kunnen vastpakken. De operapersonages Dido, Belinda en Aeneas lijden ieder op hun eigen manier onder de eenzaamheid en verdriet. In de podcastserie Dido zitten ze alle drie op de sofa van psychiater Dirk De Wachter. De Wachter laat door middel van de muziek van Henry Purcell voelen hoe we worden getroost door schoonheid.
Nieuw perspectief
Regisseur Robin Coops maakte samen met Noorderkerkconcerten een moderne uitvoering van Dido and Aeneas. Podcastmaker Ruben Pest transformeerde de opera tot de driedelige podcastserie Dido. Dirk de Wachter is groot liefhebber van de opera van Purcell, en geeft in de podcast duiding aan het verhaal. Hij biedt daarmee een nieuw perspectief op de centrale rode draad: het noodlottige bestaan en de noodzaak ons lot te aanvaarden. De Wachter bespreekt steeds een deel van de opera, daarna volgt de bijbehorende muziek van Purcell, die speciaal voor deze podcast opgenomen is door orkest Holland Baroque.
Regie: Ruben Pest
Componist: Henry Purcell
Muziek: fragmenten uit Dido & Aeneas, improvisaties
Orkest: Holland Baroque onder leiding van Tineke en Judith Steenbrink
Dido: Barbara Kozelj
Belinda: Elisabeth Hetherington
Aeneas: Thomas Oliemans
Second Woman: Elsbeth Gerritsen
Tenor: William Knight