Het Rootsfestival in Amsterdam kent een lange geschiedenis, iets langer dan het Afrikafestival in Hertme. Roots begon in 1983 als een Afrikafestival maar heeft zich gaande weg verbreed met andersoortige (globale, eigentijdse) rootsmuziek. Natuurlijk zijn er overeenkomsten. Op beide festivals staan vaak (her)ontdekkingen en beroemdheden. Als liefhebber is het lastig kiezen, want het zwaartepunt van Roots valt bijna altijd in het weekend van 7 en 8 juli, het weekend van Afrikafestival Hertme. Het hoofdstedelijke Roots onderscheidt zich doordat het een plek geeft aan een nieuwe generatie (internationale en lokale) artiesten die op zoek gaat naar hun eigen roots. Het gaat om de verhalen erachter en hoe ze via verschillende kunstvormen (muziek, film, theater, spoken word) worden geuit. Het festival is van 1 t/m 8 juli op verschillende locaties van Amsterdam. Kijk hier voor de hele programmering. Om een beetje in de stemming te komen, licht ik er drie uit.
Roots Festival Amsterdam
roots verkennen en verhalen vertellen
Namibian Tales: Kalahari Encounters
Singer-songwriter Shishani is het toonbeeld van een artiest die grondig op zoek is gegaan naar haar roots. Samen met The Namibian Tales (cellist Bence Huszar, koraspeler Debby Korfmacher en percussionist Sjahin During) heeft ze de traditionele muziek uit haar geboorteland Namibië als uitgangspunt genomen in haar soul- en jazznummers. Shishani zingt zowel in het Engels als in Oshiwambo, de moedertaal van haar moeder. Ze waren vorig jaar te gast in Vrije Geluiden. Niet lang daarna is de groep naar Namibië getrokken voor nog meer inspiratie én een machtig mooie samenwerking met de oudste bewoners uit de Kalahari woestijn. Vier vrouwen (N!ae Komtsa, Seg//ae N!ani, Baqu Kha//an, //Ao N!ani) uit de San-gemeenschap zijn meegekomen naar Nederland.
Op 5 juli in het Bimhuis om 20.00 uur. Op 7 juli staat de groep op Afrikafestival Hertme en dat wordt door Vrije Geluiden opgenomen!
Conjunto Papa Upa
Alex Figueira van Vintage Voudou Records heeft de band Conjunto Papa Upa opgericht om zijn roots uit Venezuela te kunnen verwerken. Het resultaat is een hilarische maar onweerstaanbare coctail van cumbia en surf, funk en lo-fi psychedelica. Een paar jaar terug heb ik Alex gesproken op Into the Great Wide Open. Hij vertelt over de naam Papa Upa en de muziek uit zijn jeugd. Hij woont al 17 jaar niet in Caracas waar hij vandaan komt. In de teksten kan hij zijn frustraties kwijt over het huidige, problematische Venezuela.
Oosterpark Super Nova Stage, zondag 8 juli 19-20.00 uur
Tarmonica
Tarmonica is een muzikale ontmoeting tussen Reza Mirjalali (hij was vier jaar geleden met zijn band te gast in Vrije Geluiden) en Hamid Reza Behzadian. Ze hebben elkaar leren kennen op het Rotterdamse Codarts. Ze komen allebei uit Iran. Reza heeft zich verdiept in de Perzische muziektraditie en speelt de tar (tokkelinstrument). Hamid is gitarist en heeft gekozen om de Indiase slidegitaar te leren spelen. Samen laten ze een geheel nieuw geluid horen met sporen uit de Iraanse, Indiase traditionele muziek en de blues.
Oosterpark Hotel Arena zondag 8 juli 13-14.00 uur