David Bowie en Berlijn - samen met de namen van Brian Eno en Robert Fripp een gouden combinatie. Net een week of twee geleden haalde Eno in een radioprogramma herinneringen op aan die periode in de vroege jaren ‘80 van de 20e eeuw, waarin Berlijn, nog vóór de val van de muur, een vrijplaats was voor kunstenaars uit het westen. Het Engelse Delta Saxophone Quartet maakte een cd met bewerkingen van nummers van onder meer Bowie uit die Berlijnse periode, Heroes bijvoorbeeld, en Subterraneans. Eerder deed het kwartet al zoiets met de erfenis van King Crimson. En ook dit is mooi gedaan, en vooral ook flink níet trouw aan het origineel maar met een heel eigen sound en invulling van het idee achter die nummers. Verrassend en heel goed gedaan. Prachtig om die voor Bowie-liefhebbers bekende melodieën, nu niet als songs maar als instrumentals, te ontdekken in een heel nieuw jasje. ‘To be played at ambient volume’ staat er met hoofdletters op het hoesje, en dat refereert natuurlijk aan een van de esthetische ideeën van Brian Eno. David Power, een van de arrangeurs en componisten van de stukken op deze CD, refereert ook aan de rol die Eno vóór en na ‘Berlijn’ speelde in de Engelse avant-garde, onder meer met zijn eigen platenlabel Obscure.
Bowie Berlin + Beyond
Delta Saxophone Quartet vindt inspiratie in Berlijn
Voor Power was de ontdekking van Bowie in Berlijn, en daarna van het andere werk van Eno, de toegangspoort tot nog veel meer hedendaagse muziek. Terecht hoopt en verwacht hij dat dat voor andere muziekontdekkers ook nog steeds kan gelden. Dit album, gemaakt met een open blik, een vrije geest, en heel veel muzikale creativiteit, zet ongetwijfeld weer nieuwe luisteraars op dat spoor van nog meer moois.
Aad van Nieuwkerk
Was altijd meer van de klassieke muziek dan van de pop, en meer van de moderne klassieke sound dan van de brave barok, maar toen Brian Eno en David Bowie, de laatste op een onwaarschijnlijk dieet van een rauw ei per dag, in Schöneberg, met de geniale hulp van gitarist Robert Fripp, hun ideeën in muziek wisten te vertalen, was de brug tussen die werelden wat mij betreft eens te meer geslagen.