De Hongaarse componist György Ligeti kun je rustig een van de belangrijkste componisten van de vorige eeuw noemen. Altijd vernieuwend, experimenterend, zoekend naar ongehoorde klankmogelijkheden, en tegelijkertijd niet een avant-gardist die een beetje verstopt in een hoekje geniaal zit te wezen maar werkelijk enorm invloedrijk. Om een voorbeeld te geven: in films van bijvoorbeeld de beroemde regisseurs Stanley Kubrick en Martin Scorsese wordt zijn muziek gebruikt. Talloze filmkijkers hebben gegriezeld bij The Shining, of zich meegenomen gevoeld door 2001 A Space Odyssey.
Ligeti Festival
György Ligeti geëerd in Muziekgebouw aan 't IJ
Ligeti werd beroemd vanaf de jaren '60, toen hij orkestwerken schreef als Atmosphères en Lontano, en koorwerken als Lux Aeterna (gebruikt in 2001 A Space Odyssey). Tussen 1985 en 2001 schreef hij piano-etudes die weliswaar schreeuwend moeilijk zijn, maar in korte tijd volledig tot het standaardrepertoire van pianostudenten (en professionals) gingen behoren. Ligeti nieuwsgierig, en hij stond open voor invloeden van Renaissancemuziek tot Afrikaanse ritmes. Het Ligeti-festival in Muziekgebouw aan 't IJ laat een ruime keuze horen van het werk van deze grootse, vernieuwende componist. Het complete programma is via deze >link te vinden.
Ligeti Festival, Muziekgebouw aan 't IJ, 5-8 april 2018
Aad van Nieuwkerk
Ligeti's Lux Aeterna was een van de eerste 'moderne' koorstukken die ik hoorde - het moet ergens eind jaren '60 op de radio geweest zijn. Om nou te zeggen dat ik er ook maar íets van begreep, nee - maar wat een indruk maakte die wonderlijke mix van stemmen, die volkomen onaardse sfeer, dat bijna griezelige en tegelijk betoverende van dit stuk.