Vanaf het zonnige Mallorca schreef Chopin rond 1838 een brief aan zijn vriend Julian Fontana: 'Ik ben in Palma en word omringd door cactussen, olijf- sinaasappel- en citroenbomen. De hemel is turkoois gekleurd en de zee is als lapis lazuli. De zon schijnt de hele dag.' Tot zover de vrolijke en gezonde dagen van Chopin op Mallorca, want hij zou weldra ziek worden en met hoge koorts en al spugend zijn tijd volmaken in een gehuurd klooster. Drie artsen kwamen de zieke componist onderzoeken. Chopin in een andere brief aan Julian Fontana: 'De een vertelde me dat ik dood zou gaan, de ander vond dat ik stervende was en de laatste zei dat ik al dood was.'
Julian Brocal speelt Chopin
De jonge pianist Julien Brocal nam Chopin op. En dat is he-le-maal terecht!
Toch zou het nog tot 1849 duren voor Chopin zijn laatste spuugje deed op Place Vendome in Parijs. Maar wat voor Elvis geldt, geldt ook voor Chopin: hij is niet dood. Zijn werken kun je met gemak driemaal daags innemen. Zowel de luisteraar als de pianist.
Het blijft wel verbazen dat iedere pianist zijn composities ook wil opnemen. Want hoe groot en voortreffelijk gespeelde exemplaren hebben we al niet. Hier zijn ze weer, nog een keer, voor de zoveelste maal... de Preludes van Chopin opus 28. Mineur en majeur wisselen elkaar af in deze reeks van 24.
Na het beluisteren van de jonge pianist Julien Brocal ben ik toch weer blij dat ze nog een keer zijn opgenomen. Een virtuoze accentenjongen is Brocal. Kleine prikjes die ik nog niet eerder had gehoord. Zijn zangerigheid blijft zeker niet achter en hij zal de nodige ideeën hebben opgedaan tijdens zijn lessen en concerten met pianiste Maria João Pires. Op deze cd combineert hij de Preludes met Chopins Tweede sonate.
Melchior Huurdeman