India in de Hofstad

Sakti Khedoe ,

Renjit & Vijna zijn experts van de BharataNatyam, de dans uit het zuiden van India.

Indiase klassieke dans kent haar oorsprong in de Hindoetempels. Deze dans heeft bijna altijd te maken met mythologie uit het Hindoeïsme. 

Er zijn twee varianten: De zuid- en de noord-Indiase. Renjit & Vijna, de dansers in de uitzending, zijn experts van de BharataNatyam, de dans uit het zuiden. Bharatanatyam kent twee belangrijke elementen.

  • Nritta- zuiver technische dansbewegingen met de focus op het ritme.
  • Abhinaya – expressie van emotie door gezichtsuitdrukkingen en handbewegingen.

De opleiding om de basis (nritta) onder de knie te krijgen duurt gemiddeld 6 jaar. Naast de technische dansbewegingen is het ritme heel belangrijk. Daarna begint het proces van de Abhinaya, volgens Renjit en Vijna duurt dat heel je leven. Naarmate dansers ouder worden ligt de focus meer en meer op de expressie. Anders dan in de westerse wereld, waar je rond je 30ste  wel klaar bent met dans, heeft de Indiase dans niet zoveel te maken met leeftijd.  Jongere dansers excelleren in het technische aspect en bij oudere dansers gaat het om expressie en uiteraard het onderwijzen.  

 

Tabla speler Heiko Dijker en violist Lenneke van Staalen begeleidden zondag 9 oktober de Indiase klassieke dansers Renjit en Vijna.

Renjit en Vijna zijn in Nederland op uitnodiging van het India Dans Festival. Vorig jaar waren ze ook te gast en maakten zoveel indruk dat ze tijdens deze editie artist in recidence zijn en in samenwerking met het Korzo op zoek gaan naar nieuwe stijlen om de klassieke dans naar de moderne tijd te brengen.

Drie festivals slaan de handen ineen om de Indiase cultuur te vieren. Indian Film festival in het Filmhuis Den Haag, het India Dans Festival in Korzo en het India Muziek Festival in het Zuiderstrandtheater en de Nieuwe Kerk maken samen het Holland India Festival. Tot en met 5 november is India in de Hofstad .