De tengere singer-songwriter uit Mali is een diplomatendochter en heeft in haar leven veel gereisd. In 2009 ging Rokia terug naar Mali, waar ze gechoqueerd werd door de toestand van het land. "Experiencing life in a war-torn country was traumatic. I became aware of how naïve I had been," bekent ze in een interview. Door haar studie Sociale Wetenschappen is ze altijd sociaal betrokken geweest. Ondergetekende heeft haar een aantal jaar terug geïnterviewd over polygamie, wat nog een levende praktijk is in Mali. Volgens haar is zingen de beste manier om weerstand te bieden. In het interview hield ze ook een pleidooi voor de manier waarop hedendaagse muzikanten uit Afrika hun muziek presenteren. Zij willen het Afrika tonen van vandaag, en niet beantwoorden aan het stereotiepe beeld dat westerlingen hebben van Afrika.
Ook bij het maken van haar nieuwe album heeft ze hier rekening mee gehouden. Ze wilde het liefst een gemengd gezelschap. "I didn't want an all-Malian band. I need variety; I need a mix of cultures around me.” Op het album, geproduceerd door John Parish (PJ Harvey, Tracy Chapman), spelen de volgende artiesten mee: John Paul Jones (Bas), John Parish (gitaar), Devendra Banhart (gitaar), Moïse Ouattara (drums, percussie), Matthieu N'guessan (bas), Mamah Diabaté (ngoni), Rodriguez Vangama (gitaar), Stefano Pilia (gitaar), en Bule Mpania, Russell Tshiebua en Stefy Rika (backing vocals). Het is nog niet bekend wie er met Rokia meekomen naar Amsterdam, hopelijk is het inclusief de backing vocals...
Wisse Beets van Dorst gaat Rokia interviewen op de dag van haar concert. De week erop zien we het resultaat verwerkt in een videofilmpje.