Op maandagavond 22 augustus werd een bijzonder monument onthuld voor oprichter Jan Wolff (1941-2012). Het monument, aan de oever van het IJ, is een interactieve geluidsinstallatie. Componist Martijn Padding maakte een compositie die wordt ‘aangestuurd’ door onder meer windsnelheid en luchtvochtigheid. Het geluidskunstwerk is vanaf nu elke 22e van de maand om 20:00 uur te horen. Het monument is een buiging naar de geestelijk vader van het Muziekgebouw aan 't IJ. De Huil van de Wolff klinkt rond het gebouw en over het IJ als echo van hoornist Jan Wolff. Uitgangspunt voor Padding vormde Wolffs liefde voor het water, varen en de hoorn.
Muziekgebouw aan 't IJ eert oprichter Jan Wolff met geluidskunstwerk.
De ruimtelijke geluidsinstallatie beslaat twee werelden: onze realiteit en die van 'gene zijde'. Het werk heeft de vorm van een call en response; een oervorm van menselijke communicatie maar ook een basisvorm in muziek waarbij twee of meerdere musici in aansluitende frases direct op elkaar reageren. In de natuur is de wolf de absolute kampioen van deze oercommunicatie. Wolven reageren in koren en klaagzangen op elkaar soms over grote afstand. In de Huil van de Wolff roept de wolf uit deze zijde de wolf uit gene zijde op. Of die wolf van de overzijde werkelijk zal terughuilen en hoe, is afhankelijk van de parameters temperatuur, luchtvochtigheid, windrichting en windsnelheid rond het Muziekgebouw op dat moment. Zij bepalen of beide wolven lang of kort huilen, welke melodische en dynamische curves ze zullen huilen en of ze tot een duet komen.
Compositie: Martijn Padding; programmering: Johan van Kreij; technische ontwikkeling: René Bakker i.s.m. Berkelaar Meet- en Regeltechniek. Huil van de Wolff kwam tot stand mede dankzij steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.