Een bouquet van ongewassen lichaamsgeur, wijn en zeelucht hangt in de straten van het vissersstadje Sines, en belangrijke industriële haven, aan de Portugese zuidwestkust. Jongeren die hun vakantie vullen met het afstruinen van festivals, vermaken zich met jongleergerei, straatmuziek of hangen een beetje rond. FMM Sines is al vanaf 22 juli aan de gang. Eerst in Porto Covo, een havenstadje een paar kilometer verderop, en vervolgens tot 31 juli in Sines. Op parkeerruimtes staan campers en tentjes in het wild. Er zijn ook een camping en een paar hotelletjes. Alles ademt een ontspannen non-conformistische sfeer uit. Het anders zo stille stadje leeft er helemaal van op en iedereen is betrokken. De gemeente-ambtenaren werken in de organisatie; beneden op de boulevard staan eetkraampjes verzorgd door lokale instanties zoals de brandweer; en voor bewoners is het een welkome afwisseling voor de dagelijkse sleur. Of misschien vinden ze er niks aan, dat kan ook natuurlijk.
De tijden en de locaties van FMM Sines zijn perfect. Het programma begint in de namiddag in het culturele centrum, een modern gebouw met een ingebouwde deur in de muur, waar je nietsvermoedend langsloopt op zoek naar de ingang. Binnenin vinden in het zaaltje intieme optredens plaats van soloartiesten. Daarna loop je door de smalle straatjes langs het kapelletje dat voor de gelegenheid fungeert als een platen- en boekenmarkt, opwaarts naar het 14e eeuwse kasteel. De eerste optredens die je er kunt zien zijn vrij toegankelijk. Daarna is er een concert beneden op het grote podium op de Avenida Vasco da Gama bij het strand, eveneens vrij toegankelijk. Van grofweg 22 tot 2 uur staan internationale headliners op het podium binnen de kasteelmuren. De toegangsprijs is absurd laag. Buiten het kasteel hangen schermen zodat niemand iets hoeft te missen. Ook opvallend: er staan nergens sponsoren vermeld en er is geen enkel commercieel uithangbord, m.u.v. het bier. Na twee uur ’s nachts gaat het festijn door op het podium beneden tot een uur of vijf. Overdag kun je lekker op het strand uitslapen.
Zo’n nachtfestival trekt opvallend veel hippe jongeren aan. Niet dat er geen ouderen, ouders met baby’s en bejaarden (zelfs honden) komen, maar de jongeren hebben de overhand. Voor de artiesten werkt dat ook goed. De energieke uitwisseling tussen het publiek en de muzikanten is explosief. Van alle groepen die ik in Nederland heb gezien, is het enthousiasme en energiegehalte verdriedubbeld. En wat een fantastische line-up! Een greep uit de programmering: Mbongwana Star uit Congo, Danyèl Waro uit La Réunion, Noura Mint Seymali uit Mauritanië, Bixiga 70 uit Brazilië, Bitori uit Kaapverdië, Los Pirañas uit Colombia, David Murray Infinity Quartet feat. Saul Williams, politiek geëngageerde Billy Bragg uit Engeland, Konono nº 1 meets Batida, en ook mocht Pat Thomas niet ontbreken. Het highlife optreden van de laatstgenoemde met zijn Kwashibu Area Band werd geflankeerd door een spectaculair vuurwerk. Schijnt een laatste-avond-traditie te zijn. Hoewel er iets meer controle was bij de ingang van het kasteel, is er nauwelijks blijk van angst voor terroristische daden.