Ton Koopman

organist, klavecinist, dirigent, groot Bach kenner en interpreet

In november 2017 ontving Ton Koopman de Edison Klassiek Oeuvreprijs. Kijk voor meer informatie op zijn site.

In het jaar dat Ton Koopman 70 jaar werd, bezocht hij samen met Melchior Huurdeman de Bachstad Leipzig om dit te vieren. Ton Koopman is een verzamelaar. Thuis heeft hij kasten vol met allerlei oude spullen, zoals te zien is in de ‘paasspecial’ uit 2010. Ook verzamelde hij de tweehonderd cantates van Bach op cd en werkt al bijna een decennium om het complete oeuvre van Dietrch Buxtehude op te nemen. Hieronder een verzameling muziek en gesprekken uit het archief van Vrije Geluiden.

Buxtehude en Bach

In 2005 is Ton Koopman begonnen met het opnemen van de complete werken van Dietrich Buxtehude; de grote inspirator voor een jonge Johann Sebastian Bach. Onlangs verscheen het zeventiende deel. Op het klavecimbel speelt hij werk van de Deens-Duitse componist. De immer welbespraakte Ton Koopman heeft er mooie verhalen bij en onderscheidt feit van fictie. Zo zou Johann Sebastian Bach volgens een “sage” vierhonderd kilometer te voet hebben afgelegd om Buxtehude te zien dirigeren..

Uitzending 10 juni 2012

  • Paasontbijt met Ton Koopman (2010)

    Je zult maar de gelegenheid krijgen om het paasontbijt te nuttigen thuis bij de wereldvermaarde dirigent, klavecinist en organist Ton Koopman. Beschilderde eitjes en brood met spijs op tafel…
    Koopman is een gepassioneerd musicus en verteller. Was iedere Paaszondag maar zo onderhoudend… over passies, Passionen, Bach… verhelderende zoektochten. Een onvergetelijke wandeling door een prachtig huis waar de geest van Bach rondwaart, eindigend in een van de studeerkamers waar je omgeven wordt door partituren en waar je langs kasten kunt lopen met daarin antiquarische boeken, allen gehuld in lederen kaft. Overal de sympathieke verzamelwoede van Ton Koopman; schedels, stemvorken, potten en tegels, de 200 cantates van Bach, alles van Buxtehude en minstens 10.000 Matthäussen…
     

    Georg Philip Telemann wordt nogal eens afgedaan als een commerciële, handige veelschrijver. We vragen aan Ton Koopman of dat zo is. Bij voorbaat weet je al dat Koopman niet zomaar ergens zijn tanden in zal zetten dus… Sopraan Lenneke Ruiten en blokfluitiste Reine-Marie Verhagen weet hij aan zijn zijde en gedrieën houden zij een warm pleidooi voor de Duitse barokcomponist Telemann. Ja, Ja ich will den nächsten Lieben.