Franco 'herafrikaniseerde' de Afro-Cubaanse Rumba door Congolese traditionele elementen toe te passen op ritme, zang en gitaarspel. Begin 2004 werd een nieuw orkest gevormd, de Odemba OK Jazz Allstars, dat als de muziek van Franco weer in volle glorie laat herleven: dansbaar, met meerstemmige zang, gevlochten hypnotiserende gitaarlijnen en onvermoeibare blazers. Speciale gast: zanger Sam Mangwana.
Odemba OK Jazz Allstars & Sam Mangwana
OK Jazz was de begeleidingsband van de in 1989 overleden Franco Luambo Makiadi, meer dan 25 jaar het meest toonaangevende orkest in heel zwart Afrika.
intro
Dance in een oervorm
OK Jazz, de begeleidingsband van de legendarische Franco Luambo Makiadi, was tot diens dood in 1989, gedurende meer dan een kwart eeuw, het bekendste jazz-orkest van zo'n beetje heel Afrika. In 2004 formeerden de belangrijkste leden van het orkest de Odemba OK Jazz Allstars om hun typerende eigen Odemba-Rumba nieuw leven in te blazen. En wat je hoort als je de twee dames en tien heren (elf met gastzanger Sam Mangwana) ziet spelen laat zich misschien het beste samenvatten als: Latijns-Amerikaans ritme komt thuis. Dat is het gevoel dat tijdens het lange, lange optreden van de OK Jazz Allstars opkomt. Heb je bij dansmuziek uit Brazilië altijd een sfeer van lichtheid van een swingende maar subtiele beweging, zoals OK Jazz de rumba terugbrengt naar het continent waar al die ritmes hun oorsprong vinden is het veel meer down-to-earth, voeten stevig op de grond, nòg fysieker. Eindeloze herhaling hoort bij dat concept, want het gaat nergens om mooie melodieën, ingewikkelde akkoordenschema's of listige arrangementen, maar louter om de groove, het dansen, de heartbeat - het is dance in een oervorm, en de deinende massa enthousiast publiek, dat zich aan het begin van de nacht nog altijd niet laat wegjagen door het kille weer, bewijst het: stilzitten is gewoon geen optie.
Bij de bar mag sprake zijn van Dutch Disease (het beruchte door de muziek heenlullen), maar hier is dat nauwelijks een probleem - het gaat veel meer om voelen dan om luisteren, veel meer om sfeer en samen feest vieren dan om indrukwekkende instrumentale prestaties. De blazers zetten hun schetterende accenten zonder uitzondering direct aansprekend en herkenbaar unisono neer, de zangeressen in hun schitterende showjurken bewegen loom maar overtuigend op de maat van de eindeloos herhaalde ritmische patronen: de nummers gaan niet vooruit maar staan ook niet stil, het is de oneindige rondedans die een soort trance opwekt - niet een trance waarin de geest langzaam opstijgt, maar een waarin het lichaam geleidelijk op de aarde landt en thuiskomt.
Afrika Festival Hertme | zaterdag 23.00 uur | AvN