In De slag om Europa, voorheen De slag om Brussel, krijg je op een toegankelijke manier een kijkje in de soms zo ingewikkelde Europese machtspolitiek. Presentators Teun van de Keuken en Roland Duong brengen Brussel dichtbij, of het nu om de privatisering van Nederlands kraanwater of de ontwikkeling van een Europees leger gaat. Beide heren confronteren politici hierbij met een duivels dillema: de waarheid spreken of ten onder gaan.
europese unie
Inspiratie nodig voor een scriptie of presentatie over de Europese Unie? Op zoek naar een boeiend programma dat je aan je klas maatschappijleer kunt laten zien? Of wil je zelf gewoon beter begrijpen hoe het zit met de eurocrisis, de Brusselse tabakslobby of de Europese asielpolitiek?
De VPRO is de publieke omroep bij uitstek die aandacht aan Europa besteedt. Op deze pagina vind je een overzicht van de programma's die de VPRO over dit onderwerp heeft gemaakt.
de slag om brussel & de slag om europa
tegenlicht over europa: blik naar de toekomst
Tegenlicht, het future affairs programma van de VPRO, besteedt regelmatig aandacht aan Europa. Erg bijzonder is de aflevering '2011: Het jaar dat de euro valt', waarmee Tegenlicht voorspellingen deed over de toen nog aanstaande eurocrisis. Welke van deze voorspellingen zijn ondertussen uitgekomen, welke niet, en welke zullen misschien nog uitkomen? Deze en andere Tegenlicht-afleveringen over Europa vind je in het dossier hieronder.
Geert Mak: meeslepende geschiedenis van Europa
Europa is natuurlijk meer dan alleen de instituties van de Europese Unie. Het is een regio met een geschiedenis. Een geschiedenis die in deze serie door schrijver Geert Mak op meesleepende wijze wordt verteld. Een voorbeeld hiervan is de aangrijpende aflevering over de bloedig neergeslagen Hongaarse Opstand van 1956. In Europa geeft historische gebeurtenissen als deze een menselijk gezicht: van demonstrant tot agent van de veiligheidsdienst, en van vluchteling tot grenswachter.
meer europese geschiedenis: andere tijden en ovt
Bij actuele thema's kan het verhelderend werken om nog eens terug te gaan naar de geschiedenis ervan. Zo besteedde het televisieprogramma Andere Tijden uitgebreid aandacht aan het ontstaan van de euro, terwijl het radioprogramma OVT stil stond bij de historische achtergrond van het vluchtelingenprobleem. Deze en andere reflecties uit het verleden kun je terugvinden in het dossier van Geschiedenis 24 hieronder.
de grenzen van europa: de kwestie turkije
Waar de grenzen van Europa precies liggen en wat het verschil is tussen 'Europees' en 'niet-Europees', is alles behalve duidelijk. Programmamaker en correspondent Bram Vermeulen besteedde in twee programma's aandacht aan de grens tussen Europa en Turkije. Ook Andere Tijden stond uitgebreid stil en gaf een historische achtergrond bij die ene vraag: Hoort Turkije bij Europa of niet?
europese actualiteit: van bootvluchtelingen tot ttip
Ook voor programma's over de Europese actualiteit kun je bij de VPRO terecht. Het radioprogramma Bureau Buitenland - mede door het onderdeel 'eurobureau' - en het televisieprogramma Buitenhof besteden regelmatig aandacht aan Europese kwesties. Soms komt de aandacht ook uit een minder verwachte hoek. Zo ging Zondag met Lubach uitgebreid in op TTIP en volgde Metropolis de voorbereidingen van een bootvluchteling.
Radiopanel: Café Europa
'Café Europa' is een incidentele special van Bureau Buitenland, waarin een specialistisch panel uitgebreid discussieert over fundamentele Europese vraagstukken. Is Europa een nieuwe wereldmacht? Wordt Europa geregeerd door het bedrijfsleven of door de burger? En bestaat er eigenlijk zo iets als 'Europese waarden'? Daarnaast besteedde 'Café Europa' uitgebreid aandacht aan de herdenking van de val van de Berlijnse muur.