Peru: protesteren via de muziek
Peru is veel meer dan het oude Incarijk waar de toeristenfolders steeds maar de nadruk op leggen. De lange muziektraditie laat zien hoe divers het land eigenlijk is. In deze aflevering spreekt Nina Jurna met Adriana Churampi Ramirez, letterkundige aan de Universiteit Leiden, over de huidige politieke onrust en de muziek als een reactie daarop.
Twee songs komen aan bod: eentje van zangeres en etnomusicologe Susana Baca - de belangrijkste ambassadeur van de Afro-Peruaanse gemeenschap. In haar liederen komt de geschiedenis van het kolonialisme en slavernij naar voren. Het bestaan van de Afro-Peruanen wordt verzwegen in de schoolboeken. Het institutioneel racisme in Peru heeft ijn wortels heeft in de koloniale administratie, blijkt uit het onderzoek van Adriana Churampi Ramirez: vermenging tussen inheemsen en tot slaaf gemaakten werd niet alleen nauwkeurig gecategoriseerd, het werd vooral ook gezien als een 'stap achteruit'.
Susana Baca, zelf ook Afro-Peruaans, is een belangrijk rolmodel geweest voor de Afro-Peruaanse gemeenschap, omdat ze Minister van Cultuur was. Helaas heeft ze niet veel tot stand kunnen brengen vanwege een tekort aan interesse en budget - in Peru lijken culturele uitingen alleen belangrijk te zijn om toeristen aan te trekken.
De tweede song die besproken wordt is een lied over de huidige situatie. Het is een samenkomst van artiesten uit verschillende culturele groepen die laten zien dat protesteren een recht is en dat het volk niet verdeeld is. In de gevestigde pers, een spreekbuis van de regering, worden demonstranten afgeschilderd als terroristen. Maar het lied (waar ook Susana Baca bij betrokken is) heeft het over vrijwilligers en mensen die vreedzaam protesteren - en de namen van zestig vermoorde actievoerders worden allemaal opgenoemd en geëerd.
Voor meer muziek: zoek de speellijsten 'Latin Impact' in Spotify.
De songs in deze aflevering: https://bit.ly/VG_Latin_Impact
Latin Impact is een podcast van NPO Soul en Jazz en de VPRO.
Presentatie: Nina Jurna
Redactie: Charlie Crooijmans, Nina Jurna, Aad van Nieuwkerk
Productie: Jorinde Hiddema
Techniek: Bart Schulz