Tegenlicht in de klas
De toekomst van het wonen
We zitten midden in een wooncrisis. Woningen zijn schaars en door de stijging van de huizenprijs is het voor veel jongeren onmogelijk een woning te kopen.
Ooit werd Nederland internationaal geroemd om zijn vooruitstrevende volkshuisvesting. Vooral de sociale woningbouw staat dan hoog aangeschreven. Woningen voor alle mensen, ook die met een laag inkomen.
Nu heeft de overheid de regie over de woningmarkt losgelaten en de markt vrijgegeven. Maar het heeft de crisis op de woningmarkt niet opgelost. Integendeel, door het woningtekort rijzen huizenprijzen de pan uit. Jongeren kunnen geen woning meer kopen en moeten dealen met extreem hoge huurprijzen.
Er zijn ook mensen die helemaal geen woonruimte hebben. Ook dit zijn vaak Jongeren. Cody Hochstenbach is stadsgeograaf in Amsterdam en weet er alles van.
Maar wat is de oorzaak van het huidige woningtekort?
Dat is zo’n 100 jaar geleden het algemene beeld in Nederland
Nu is er gemiddeld 65 vierkante meter aan woonruimte beschikbaar per persoon, maar dat is niet eerlijk verdeeld?
Cody woont in een voormalige arbeiderswijk in Amsterdam.
Zo’n 100 jaar geleden kun je zien dat kosten noch moeite worden gespaard om huurwoningen van hoge kwaliteit te maken. ‘Paleizen voor de arbeiders’ worden deze huizen dan ook wel genoemd. Achteraf een goeie investering, want ze zijn nog steeds erg gewild en brengen veel geld op, op de woningmarkt.
Er zijn in Nederland meer projecten zoals de Warren. Maar het is lang niet genoeg om de woningnood op te lossen. Daarvoor zullen er simpelweg veel meer huizen moeten worden gebouwd. Alleen dan zal het aanbod sterk toenemen en kunnen de huizenprijzen dalen, zodat de woningmarkt weer toegankelijk wordt voor iedereen.